20 Cemaziyelevvel 1446 | 22 Kasım 2024 Cuma

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Türkiye

Ana Sayfa Haber Türkiye

Mevsimlik işçilerin tehlikeli yolculuğu

Son Güncelleme: 15 HAZİRAN 2016 - TSİ 12:03

Yaklaşık 3 milyon mevsimlik tarım işçisinin Güneydoğu illerinden ‘tehlikeli’ yolculuğu başladı. Önce Doğu’dan Batı’ya ardından Karadeniz’e doğru yol alan işçiler, evlerinden aylarca uzakta, sosyal güvencesiz ve yevmiye karşılığı çalışıyor. Bindirildikleri kamyonet ve römorklarda taşınan işçilerin çoğunlukla Şanlıurfa ve Mardin’den başlayan yolculukları, onlar için ‘ölüm’ yolculuğu oluyor.

‘İş kazası sayılsın’

Çalışma yaşamında işçilerin karşılaştığı kaza ve ölümleri izleyip raporlaştıran İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’ne (İSİG) göre, işçi ölümlerinin yoğunlaştığı dört sektör arasında ‘değişmeyen’ sektör tarım. İSİG verilerine göre, 2016’nın ilk 5 ayında en az 148 tarım işçisi çalışırken yaşamını yitirdi. İşçilerin en çok, trafik - servis kazalarında, düşme, ezilme - göçük nedeniyle yaşamını yitirdiği belirlenirken, yalnızca Mayıs ayında trafik kazası nedeniyle 22 işçi yaşamını yitirdi.

‘Can kaybı fazla oluyor’

Mevsimlik gezici tarım işçilerinin çalışma ve sosyal hayatlarının iyileştirilmesi ile ilgili Başbakanlık tarafından 2010’da bir genelge de yayımlandı. Genelgenin 3’üncü maddesinde “Göç döneminde yolculukların güvenli ve sağlıklı yapılabilmesi maksadıyla, koordinasyon sağlanacak, trafik denetimleri artırılacak, araç ve trafik güvenliğinin gerektirdiği kontroller hassasiyetle ve sıklıkla yapılacak” ifadesi yer alırken, 4’üncü maddede ise ihtiyaca göre tren seferlerinin artırılmasından söz ediliyor.

Mevsimlik tarım işçileri konusunda akademik çalışmalar yapan araştırmacı Dr. Uygar Dursun Yıldırım, “Tarım işçilerinin trafik kazalarında hayatını kaybetmelerinde üstü açık araçlar ve aşırı yük en büyük neden. Engebeli yollarda yapılan her 10 taşımadan 1’inde kaza oluyor. Bu kazaların can kaybı da oldukça fazla oluyor. Olumsuz şartlardaki taşımayı denetlemekle yükümlü idari birimler bunu yeterince yapmıyorlar. İş veren de maliyeti düşürmek için taşıma şartlarının ucuz olmasını tercih ediyor. Ulaşımın bu kadar geliştiği bir dönemde işçilerin trafik kazalarında ölmesi, tartışılması gereken bir konu” diye konuştu.

Milliyet