TEOG kalkınca sınav sayısı ikiye düştü
Son Güncelleme: 1 ŞUBAT 2018 - TSİ 11:39
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), kaldırdığını duyurduğu liseye geçişte TEOG sistemini, 4 ay sonra yönetmelikten çıkardı. Mevzuatta değişikliğe giden bakanlık “merkezi sınav” maddesini yönetmelikten tümüyle temizledi.
Yönetmelikteki 8. sınıf öğrencilerine yönelik, “merkezi sınav” ifadesi metinden çıkarılırken, TEOG dışındaki sınavlara ilişkin bir dizi değişiklik yapıldı.
Eski yönetmelikteki, “Haftalık ders saati üç ve üçten az olan derslerde iki, üçten fazla olan derslerde ise üç sınav yapılır” düzenlemesi değiştirilerek 4, 5, 6, 7 ve 8. sınıflarda her dersten bir dönemde yapılacak sınav sayısını iki ile sınırlandırıldı.
Milli Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği’nde önemli değişikler yapıldı. Buna göre ilkokul 4’üncü sınıf ve ortaokulda, haftalık ders saati fark etmeksizin bir eğitim döneminde sadece iki sınav yapılacak.
Daha önce haftalık ders saati üçten daha fazla olan matematik ve Türkçe gibi derslerde üç sınav yapılıyordu. Sınavların zamanı, en az bir hafta öncesinden öğrencilere duyurulacak. Bir sınıfta bir günde yapılacak sınav sayısı ikiyi, her bir sınav süresi ise bir ders saatini aşamayacak
Merkezi sınavları kaldıran bakanlık ortak sınavlara ilişkin maddeleri de yönetmeliğe ekledi. Bu kapsamda liseye yerleştirmeye etki etmese de öğretmenlerin not değerlendirmelerini karşılaştırmak, farklı sınıf, okul ve illerdeki öğrencilerin düzeylerinin ölçülebilmesi için yönetmeliğe, “Ortak değerlendirme yapılmasına imkân vermek üzere; sınavlar ilgili zümre kararı doğrultusunda okul müdürlüğünce ortak olarak da yapılabilir. Gerektiğinde Bakanlıkça ülke veya bölge bazlı olarak ortak sınavlar yapılabilir” düzenlemesi eklendi.
Milliyet, Hürriyet