Dersane dönüşümü 1 Eylül 2015'te
Son Güncelleme: 29 OCAK 2014 - TSİ 10:57
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, dershanelerin özel okula dönüşümü ile ilgili taslağın son şeklini Bakanlar Kurulu'na sundu, tasarı imzaya açıldı. Dershanelerin dönüşümünü 3 maddede gerçekleştirecek tasarı bu hafta TBMM'ye gönderilecek.
Bakanlar Kurulu'nda son şekli verilen tasarı ile, öğrenci başına verilecek teşviklerde 'bölgesel" gelişmiş baz alınacak. Öğrenci başına teşviklerin kademeli olarak 4, 5 ve 6. bölge olarak kabul edilen Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesi ile gelişmişlikte geri kalmış kırsal bölgelerde daha yüksek verilmesi yönünde değişiklik önerildi. Bakanlar kurulunda imzaya açılan taslakta dershane ile ilgili 3 madde arasında ilk sırada 'dershane' tanımıyla ilgili düzenlemeler var. Buna göre 'dershane' tanımı kaldırılacak, özel okul kriterleri belirlenecek, teşvik ve öğretmenlere MEB'de çalışma imkanı tanınacak. Dershanecilik faaliyetleri için 1 Eylül 2015 son tarih olarak belirlenirken özel okula dönüşecek dershaneler anaokulu, ilkokul, ortaokul, lise, meslek lisesi, açık lise, etüt merkezi, halk eğitim merkezi ve yurtlara dönüşebilecekler. Özel okullara öğrenci başına teşvik verilmesinin de öngörüldüğü taslakta okul yapımı için arsa, vergi, uygun faizli kredi teşviki verilecek. İsteyen işletmelerden hizmet alımı yapılacak.
Performans ödevlerine son
Milli Eğitim Bakanlığı performans ödevlerinin kaldırılması için çalışma başlattı. "Bu işin ticaretini bile yapanlar var" diyen Bakan Nabi Avcı, yeni bir düzenleme üzerinde çalıştıklarını söyledi
Milli Eğitim Bakanlığı velilerin yoğun şikâyeti üzerine başta liseler olmak üzere performans ödevlerinin kaldırılmasına yönelik çalışma başlattı. Konuyla ilgili tedbirler alacaklarını anlatan Avcı, "Yapacağımız düzenlemede öğretmelerimizi ve velilerimizi karşı karşıya getirmemeye dikkat etmemiz gerekiyor" dedi. Velilerin "Siz bu ödevlerle çocuklarımızı değil, bizi ölçüyorsunuz. Çünkü verdiğiniz performans ödevlerini çocuklarımız değil biz yapıyoruz" dediğini aktaran Avcı, bu işin ticaretini bile yapanların olduğunu söyledi. Veliler, Bakanlığa yaptığı şikâyette öğrencilerin ödevleri internetten indirdiğine de bu şekilde hazırlanan çalışmaların eğitimlerine hiçbir katkısının olmadığını vuguladı.