Myanmar ve Bangladeş’e 'göçmen dramı' tepkisi
Son Güncelleme: 18 MAYIS 2015 - TSİ 10:30
Güneydoğu Asya’da Myanmar’daki zulümden kaçan çoğunluğu Müslüman Rohingyalı ve ülkelerini terk eden Bangladeşli mültecilerin yaşadığı trajediye karşı devletler birbirini suçluyor.
Bengal Körfezi’ndeki Kaçakçı tekneleri ve gemilerini kabul etmek istemeyen, Uluslararası Göç Örgütü’nün ‘insan hayatıyla masa tenisi’ oynamakla suçladığı üç ülke ‘iç çözüm’ istedi. Şu ana kadar Myanmar’dan kaçak yollardan gelen 120 bin mülteciyi kabul eden Malezya’nın başbakan yardımcısı Muhyiddin Yassin düzenlediği basın toplantısında “Myanmar hükümetinin sorumluluğu nedir? Bu sorunu içeride çözmek için insani boyut yok mudur?” sorularını sordu. Güneydoğu Asya Ulusları Birliği’nın (ASEAN) dönemsel başkanlığını yürüten Malezya’dan bir diğer uyarı da Dışişleri Bakanı Anifah Aman tarafından yapıldı. Aman, ‘krizin uluslararası boyuta taşınmadan Myanmar’la konuyu konuşmayı umduklarını’ belirtti.
Malezyalı siyasetçi ve ASEAN İnsan Hakları Komisyonu’nun üyesi Charles Santiago, Myanmar’ı ‘egemenlik ve iç işlerine karışılmaması’ ilkelerini bahane ederek Rohingyalılara baskı uygulamakla suçladı. Endonezya Dışişleri Bakanı Retno Marsudi bugün Malezya’nın başkenti Kuala Lumpur’da Malezyalı ve Taylandlı mevkidaşlarıyla görüşecek.
‘Ellerini yıkayamazlar’
Endonezya’nın eski devlet başkanı Susilo Bambang Yudhoyono, Güneydoğu Asya’da Vietnam Savaşı’ndan yana en büyük mülteci krizinde devletlerin tavrına karşı çıkarak “Bütün suçun Endonezya, Malezya ve Tayland’ın üstüne yıkılması adil değil. Myanmar ve Bangladeş ellerini yıkayamaz” dedi. Tayland 29 Mayıs’ta krizi görüşmek için 15 ülkenin katılacağı bir zirve düzenleyecek.
Milliyet