'Atık piller çöp olmayacak kadar değerli'
Son Güncelleme: 13 EKİM 2016 - TSİ 10:31
Geçen sene 630 ton atık pil toplayan Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği TAP’ın 2016 sonu hedefi 700 tona ulaşmak. TAP Genel Sekreteri Neslihan Bahar, “Pil geri kazanılabilen bir tüketim ürünü. Çöp yerine atık pil kutularına attığımız piller, yeniden işlenerek, çatal bıçaktan saate, cep telefonundan kaleme kadar birçok ürünün hammaddesi olarak kullanılabilir” diyor.
ATIK PİL NEDEN TOPLANMALI?
Pil üreticileri, kullandıkları yeni teknolojilerle hem daha çok fayda sağlıyor, hem de çevreye dost üretim gerçekleştiriyor. Tükenen pillerin çevreye veya çöpe atılmaması gerekiyor; bunun nedeni atık pillerin içinde bulunan çeşitli kimyasal maddelerin yeraltı sularına ve toprağa karışarak kirlilik oluşturabilecek olması. Çinkokarbon ve alkali-mangan pillerinin bünyesindeki zehirli cıva maddesi son derece azaltıldı ve bugün yüzde 0,0005 oranlarında. Bu hesaba göre bir ton atık pil içinde azami 5 gram cıva bulunabiliyor. Öte yandan önde gelen pil markalarının büyük bir kısmı sıfır cıvalı olarak üretim yapabiliyor.
Atık nikel-kadmiyum pilleri bünyesindeki nikel ve kadmiyum maddeleri ise uzun süreden bu yana geri kazanılıyor. Nikel değerli bir metal ve pillerden geri kazanılan kadmiyum maddesi de tekrar pil üretiminde kullanılıyor. Dolayısıyla atık nikel-kadmiyum pilleri artı ekonomi sağladığından, atıklar yüzde 90 ve üzerinde bir oranla toplanıp, geri kazanıma yollanıyor. 2007 yılı verilerine göre AB ülkelerinde yaklaşık 160 bin ton kadar taşınabilir pil piyasaya sürüldü. Bu miktardaki piller bünyesinde ise çeşitli metallerden toplam 110-115 bin ton bulunabilmektedir.
Bahis konusu metallerin piyasa değeri 50-100 milyon euro olarak hesaplandı. Görüldüğü üzere atık piller çöpe atılmayacak kadar değerli ve bu nedenle son on yıl içinde Avrupa’da çok sayıda geri kazanım tesisi kuruldu. AB ülkelerinde tüketici toplumun yaklaşık yüzde 70’i atık pillerin toplanması gerektiğinin bilincinde. Bu arada AB direktifinin 2016 yılı hedefinin yüzde 45’lik toplama oranı olduğunu da hatırlatmakta fayda var.
Dünya