Avrupa'da seçimler piyasaları nasıl etkiledi
Son Güncelleme: 8 MAYIS 2012 - TSİ 10:08
Avrupa’daki seçim sonuçlarının, Euro bölgesi ülkelerinin sıkı ekonomik tedbirleri sürdürmede gösterecekleri kararlılık konusunda soru işaretlerine yol açması özellikle Avrupa borsalarında büyük tedirginlik ortaya çıkardı.
Fransa’da cumhurbaşkanının değişmesi, Yunanistan’da ise, daha fazla kemer sıkmaya karşı ve belirsiz bir sürece girilmesiyle sonuçlanan pazar günkü seçimlerin ardından, 3 yılı aşkın bir süredir krizle verilen mücadelede yeni bir boyuta geçildiği görüşü ağır basıyor. Fransa’ya dönük endişeler, Yunanistan’ın Euro Bölgesi’nde kalıp kalmayacağından, haziranda yeni bir seçime gidilmesine kadar uzanan belirsizlik senaryolarıyla birleşince Fransa, Almanya ve İspanya borsalarında açılışta kayıplar yüzde 2’yi buldu. İngiltere ise, resmi tatil nedeniyle kapalı olduğu için borsalardaki kayıptan korundu.
Reforma uymalı
Fransa’daki seçim kampanyası sırasında Nicolas Sarkozy’i desteklediği bilinen Merkel, “Birlikte iyi ve yoğun biçimde çalışacağız, kendisinin göreve başlamasının hemen ardından da bir araya geleceğiz. Hollande’ın Almanya’da benim tarafımdan sıcak şekilde karşılanacağını söyleyebilirim” dedi. Merkel Yunanistan’da ise, reform programının sürdürülmesinin son derece önemli olduğunu vurguladı. Merkel şöyle konuştu: “Nasıl bir koalisyon kurmak mümkün. Durum zor görünüyor ancak çözüm arayışları devam etmeli. Yunanistan’ın krizden çıkmaması için en iyi yol AB’nin yardım planı. Hangi hükümetin başa geldiğinden çok Yunanistan’ın sözlerini yerine getirmesi önemli.”
Yunanistan’da solun yükselişi, Fransa’daysa Sosyalist Parti’nin cumhurbaşkanlığı seçim zaferi, Avrupa’da kemer sıkma politikalarının belirleyicisi konumundaki Almanya’yı köşeye sıkıştırdı.
Fransa’daki seçim süresince, mevcut cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin yeniden seçilmesi için elinden geleni yapan, yapılan tüm girişimlere rağmen François Hollande’la görüşmemeyi tercih eden Almanya Başbakanı Angela Merkel, sonuçların ardından dün Hollande’a doğru küçük bir adım attı.
‘Borç alarak büyüme olmaz’
Hollande’ı arayıp kendisini tebrik eden Merkel, Fransa’nın yeni liderini Berlin’de “açık kollarla” karşılayacağını söyledi, ama kırmızı çizgisini de hemen ortaya koydu. Hollande’ın yeniden müzakere edilmesi gerektiğini söylediği, kemer sıkma politikalarına dayanan Avrupa Mali Antlaşması’nın tartışmaya açılmasının söz konusu olamayacağının altını çizen Merkel, “Mali anlaşmada karar zaten alındı” ifadesini kullandı. Merkel, artık “borç alarak finanse edilmiş canlandırma programlarına” başvurulmaması gerektiğini vurguladı. Sözcüsü Steffen Seibert da “Yeniden müzakere mümkün değil” dedi.
Hürriyet