Sosyal medyada hakarete dikkat!
Son Güncelleme: 27 NİSAN 2013 - TSİ 10:14
Bilişim hukuku uzmanları, Türkiye'de sayıları her geçen gün artan internet kullanıcılarını, suç teşkil etmesi nedeniyle sanal ortamda hakaret etme ya da şantaj yapma konusunda uyarıyor.
İstanbul Barosu Bilişim Hukuku Merkezi Üyesi Gökhan Ahi, yaptığı açıklamada, "sosyal medyada hakaret" ve "kişilik haklarına saldırı" davalarında bazı ayrıntıların kararları etkileyebildiğini söyledi.
Ahi, sosyal medyada incitici veya hakaret içeren iletilere maruz kalan birçok kullanıcının bunları dikkate almadığını ve konuyu mahkemeye taşımadığını ifade etti.
Hakaret içerikli iletilerin etkisinin, takipçi sayısına göre değiştiğini dile getiren Ahi, "Bazı durumlarda bu tip iletiler birden bire yüzlerce, hatta binlerce kişiye ulaşarak, kullanıcıda umulmadık mağduriyetlere ve zararlara yol açabiliyor" dedi.
Ahi, sosyal medyadaki hakaret ve iftira içerikli iletilerin tespit edilemeyeceği ve hesap sahiplerinin belirlenemeyeceği yönünde kamuoyunda yanlış bir algılamanın olduğuna işaret ederek, "Hiçbir şekilde kullanıcıların IP bilgileri verilmese de bazı sosyal mühendislik yöntemleri ve polisin kullandığı özel teknikler sayesinde birçok kullanıcının bilgilerini, dolayısıyla kimliklerini tespit edebilmek mümkün. Gerçek ismini kullananlar zaten kolaylıkla belirlenebiliyor. Bunun yanında takma isim kullananların bile geçmişteki iletilerinden, paylaştıkları içerikler ile bağlantılı diğer servis hesaplarından kolaylıkla kimlikleri eşleştirilerek tespit edilebilir" diye konuştu.