Arakan Müslümanları risk altında
Son Güncelleme: 7 ŞUBAT 2017 - TSİ 11:19
Bangladeş Dışişleri Bakanı Ali, ülkesindeki Arakanlı Müslümanların ThengarChar Adası’na yeniden yerleştirilmesi için destek istedi. Ancak gelgitler nedeniyle yılın büyük bölümünde sular altında kalan ThengarChar’ın yaşam alanı olarak tayin edilmesi tepki topladı.
Bangladeş Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Dışişleri Bakanı Abul Hassan Mahmud Ali, 60 diplomat ve aralarında Birleşmiş Milletlerin (BM) de bulunduğu çeşitli kuruluşların temsilcileriyle bir araya geldi. Ali, söz konusu diplomat ve yetkililerden komşu Myanmar’daki şiddet ve ayrımcılıktan kaçarak ülkenin güneyindeki Cox’sBazar’a yerleşen Arakanlı Müslümanları Bengal Körfezi’ndeki ThengarChar Adası’na yeniden yerleştirmek için yardım istedi.
Mültecilerin artan sayısının yeterli yardımın sağlanmasını güçleştirdiğini, aynı zamanda sosyo-ekonomik, çevresel ve güvenlik sorunlarına yol açtığını söyleyen Bakan Ali, uluslararası toplumdan ThengarChar’ı güya geliştirerek (!) mültecileri buraya yerleştirme ve zamanla ülkelerine iade etme konusunda destek talep etti.
EV, OKUL VE HASTANE BİLE YOK
Açıklamada, ThengarChar’da ev, okul ve hastane gibi binaların olmadığı anımsatılarak Arakanlı Müslümanların yerleştirilmesinin hazırlıklar tamamlandığında mümkün olabileceği vurgulandı.
Dışişleri Bakanlığı, halihazırda 100 binlerce Arakanlı Müslümana ev sahipliği yapan Bangladeş’e Ekim ayından bu yana askeri operasyonların sürdüğü Arakan’dan kaçan binden fazla Müslümanın daha geldiğine, bu insanlara kalacak yer ayarlamanın yetkililerin işini daha da zorlaştırdığına dikkati çekti.
Gelgitler nedeniyle yılın büyük bölümünde sular altında kalan, sular çekildiğinde ise bataklığa dönüşen ThengarChar’ın yaşam alanı olarak tayin edilmesi, insan hakları savunucularının ve uluslararası toplumun tepkisini çekmişti.
Dışişleri Bakanı Ali, geçen ay Myanmar Dışişleri Bakanı ve Devlet Başkanlığından Sorumlu Devlet Bakanı Aung San SuuÇii’nin özel temsilcisi olarak Bangladeş’e gelen Myanmar Dışişleri Bakan Yardımcısı U Kyaw Tin ile görüşmesinin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, Myanmar’ın yüz binlerce Arakanlı Müslümanın evlerine dönmeleri için gerekli önlemleri bir an önce alması gerektiğini söylemişti.
Bangladeş’in Myanmar sınırındaki Cox’sBazar’da bulunan BM’nin iki mülteci kampında 1992 yılından bu yana 32 bin kayıtlı Arakanlı Müslüman sığınmacı olarak yaşıyor. Kayıt dışı mültecilerle birlikte sayıları 200 bin ila 400 bini bulan sığınmacıların büyük bölümü, kamplar çevresindeki derme çatma barınaklarda yaşarken, bir kısmı da ülkenin güney sahillerine dağılmış halde yaşamlarını sürdürüyor.
Milli Gazete