20 Cemaziyelevvel 1446 | 22 Kasım 2024 Cuma

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Hayat

Ana Sayfa Haber Hayat

500 yıllık saat

Son Güncelleme: 15 MART 2016 - TSİ 10:34

Manisa'da kubbe ve minarelerinden, şifalı olduğuna inanılan mesir macunu saçılan tarihi Sultan Cami, batı yakasında bulunan 5 asırlık güneş saatiyle de dikkat çekiyor. 500 yıl önce zamanı anlatan saat, bugün üzerindeki demir çubukların kaybolmasından dolayı işlevini yitirirken, tarihçiler kültüre sahip çıkılarak bu saatin yeniden işler hale gelmesini istedi.

Manisa'nın simge yapılarından yaklaşık 500 yıllık Sultan Camisi'nin duvarında yer alan güneş saati ilgi odağı oluyor. Mermerden yapılan ve caminin batı yakasında yer alan güneş saatinin üstünde Arapça sayılar ve çizgiler yer alıyor.

Cami imamı Cemil Tombak, tarihi camiyi gezmeye gelenlerin caminin batı yakasında bulunan mermer taşın bir saat olduğuna inanamadıklarını söyledi. Ziyaretçilerin ilgiyle saati incelediğini anlatan Tombak, 500 yıl önce şehirde zamanın bu camiden belirlendiğini ancak bugün üzerindeki demirlerin kaybolmasından dolayı çalışmadığını ifade etti. Tombak, "Manisa'da sadece bu camide var. Vatandaş namaz saatlerini buradan tayin ediyordu. Demir çubuğun gölgesi hangi rakamın üzerine vuruyorsa saat öyle belirleniyordu. Osmanlı'nın son döneminde burası saat ve takvim hesaplamaları yapılan bir yerdi. Caminin yapılışından itibaren zaman tayin edici bir özelliği var. O zamanlar kimsenin saati yoktu. Arapça rakamlar ve çizgiler yer alıyor. O günden bu güne kadar duruyor. Ziyaret edenler tarafından büyük ilgi çekiyor" dedi.

Manisa Celal Bayar Üniversitesi Tarih Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Ahmet Yeşil de, kültürel mirasa sahip çıkılarak saatin işler hale getirilmesi gerektiğini söyledi. Yeşil, "Bu dilimler bir ölçü olduğu için bunları yönlendirecek bir çubuk olması gerekiyor. Bu saatin üzerindeki çubuklar düşmüş, ancak restore edilmemiş. Çizgilerin ne anlama geldiği çok da bilinmiyor. Bu bir eksiktir. Güneşin gelişinden gölgenin nereye düştüğünü gören imam saati bilirdi. Bu güneş saatinin bu günde çalışıyor hale gelmesi gerekiyor. Tarih mirasına sahip çıkmalıyız. Çalışmaması için hiçbir sebep yok. Kopan parçanın yerine konmasıyla 500 yıl önce yapılmış bir eseri koruyabiliriz" diye konuştu.

haber7