20 Cemaziyelevvel 1446 | 22 Kasım 2024 Cuma

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Türkiye

Ana Sayfa Haber Türkiye

KAD Platformu, Suç Önleme Sempozyumu’na katıldı

Son Güncelleme: 17 EKİM 2011 - TSİ 09:51

Kritik-Analitik Düşünme (KAD) Platformu, Bursa’da gerçekleştirilen Suç Önleme Sempozyumu’na “Öfke Kontrolünde KAD” sunumuyla katıldı.

Bursa’da Emniyet Müdürlüğü, Uludağ Üniversitesi, Polis Akademisi ve Emniyet Genel Müdürlüğü Asayiş Dairesi Başkanlığı’nca organize edilen “Suç Önleme Sempozyumu “7-8 Ekim 2011 tarihlerinde Bursa Merinos Atatürk Kongre Kültür Merkezi’nde gerçekleşti. Sempozyumda 35 sözlü sunum ve 16 poster sunumu yer aldı. Sempozyuma KAD Platformu adına Tamer Arık katıldı. KAD Platformu’nun “Suç Önlemede Öfke Kontrolünün Önemi” başlıklı sunumu sempozyum süresince katılımcılara sergilendi. Poster sunumunda Kritik Analitik Düşünme’nin tanımı, Kritik Analitik Düşünme-öfke ilişkisi, öfke-suç ilişkisi ve öfkenin kontrolünün önemi konuları işlendi. Posteri incelemeye gelenlere Kritik Analitik Düşünme’nin alt başlıklarından biri olan öfke konusunda kısa açıklamalarda bulunuldu.

Suç önlemede öfke kontrolünün önemi

Kritik Analitik Düşünme nedir?

Kritik-analitik düşünmek; bir konuyu, sorunu ya da problemi alt başlıklarına ayrıştırıp tümden gelimle ve her bir başlığı ayrı ayrı irdeleyip eleştirerek ve her biri arasındaki bağlantıları gerçekçi kanıtlarıyla ortaya koyarak, yani tüme varımla düşünmek ve değerlendirmektir.

Kritik ve analitik düşünme; bireysel kariyerimizin veya toplumsal hayatımızın, her yönü hakkında daha iyi düşünür olmaktır. Kabul edilmesi için bize önerilen herhangi bir şeyin, gerçeğe uygun olup olmadığının ortaya çıkartılması için sorgulanması ve test edilmesidir. Önce sorgulamak daha sonra kabul veya reddetmektir.

Kritik-Analitik Düşünme kısaca, kendi kendini yönlendiren, disipline eden, yöneten ve test edip doğrulayan düşünme şeklidir. Kritik-Analitik Düşünmek, daha iyi düşünebilmek için, “düşüncen hakkında düşünmektir”. Bu konuda iki kritik nokta vardır:

a. KAD sadece düşünmek değildir, aynı zamanda “kendi kendini geliştirmeni sağlayan” düşünme şeklidir.

b. Kişinin düşünme becerisinin gelişmesi, doğru düşünme standartlarını kullanma becerisi ile kazanılır

Kritik analitik düşünebilen bir kişi, önemli sorunları ve olayları doğru ve kesin bir şekilde formüle ederek çözer. Alternatif düşünceler ve sistemler hakkında açık fikirlidir.

Kritik Analitik Düşünme öfke ilişkisi:

Doğru düşünmeyi engelleyen ve aklı devre dışı bırakan her konu kritik analitik düşünmenin incelediği alt başlıklardır. Öfke bu konulardan sadece bir tanesidir. Platformumuzca öfke konusunda çalışma, inceleme ve araştırmalar yapılmaktadır. Kritik analitik düşünme becerisine sahip olmak isteyen bireyler mutlaka öfkelerini kontrol edebiliyor olmalıdır.

Öfke ve suç ilişkisi:

Öfke herhangi bir tehdit, engel, sorunla karşılaştığında ortaya çıkan bir duygudur. İnsanların kontrol etmekte en çok zorlandıkları duygu öfkedir. Öfke aynı zamanda davranışlara yansıyarak saldırgan ve son derece tahrip edici tepkilere dönüşme potansiyeline sahip bir duygudur. Öfkeyi kontrol edemeyip esiri olduğumuzda aşağıdaki gibi olaylar ve benzerleri gerçekleşebilir.

Öfke kontrolünün önemi:

Kontrolsüz öfke sağlığımıza ve çevremize çok zarar verir. Öfkeye kendimizi teslim edersek akıl devreden çıkar ve sonuçları çok ağır olur. Öfkeyle başetmede; öfkeyi tanımak, bizde öfkeye neden olan sebepleri, çarelerini, değişik kontrol yöntemlerini bilmek, konuyla ilgili eğitim almak, kaynakları okumak faydalı olabilir. Bu duygunun gelişmesini engellemek, yatışmasını sağlamak bir yaklaşım olduğu gibi, belki daha doğru olan yaklaşım öfke duygusu yerine, başka olumlu duyguların gelişmesini sağlamaktır. Adalet, affetmek, merhamet, sabır, tahammül gibi.