Su tüketimine yeni planlar
Son Güncelleme: 31 EKİM 2014 - TSİ 11:15
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, İstanbul’da A ve B planından sonra olası su sıkıntısı için devreye sokmayı plandığı C Planının “Yeraltı ve kuyu suları” olduğunu açıkladı. Eroğlu, B Planı olarak devreye soktukları “Sakarya Nehri”nden sonra C Planının da hazır olduğunu açıkladı.
Küçükçamlıca’daki DSİ Salonu’nda düzenlediği basın toplantısında Türkiye’nin su meselesini masaya yatırıp, kuraklık nedeniyle alınan önlemleri açıklayan Eroğlu, 2021 yılında da büyük bir kuraklık beklediklerini belirtip, şunları anlattı: “Sudan sebeplerle bahane olmaz. Kuraklıkla ilgili C Planını bu yıl Yalova’da devreye soktuk. İstanbul’da sade B planını uyguladık, C Planına gerek kalmadı. Yalova’da 15 adet yeraltı su kuyusundan 6 milyon metreküp su çıkararak, Yalova’yı C planı ile kurtarmanın sevincini yaşadık. İstanbulda bugün itibariyle 250 metreküp su var. Sakarya, Melen 1-2 ve Yeşilçay regülatörlerinden günlük 1.5 milyon metre su çekilmekte. İstanbul günde, 2.8 milyon metreküp, Ankara günde 1.3 milyon metreküp su kullanıyor.”
Sonbahar yağmurları barajları doldurdu
İstanbul’da yaz aylarında alarm veren barajlar, sonbahar yağmurlarıyla birlikte dolmaya başladı.
Yaz aylarında yüzde 20’nin altına düşen su seviyesi, özellikle son bir haftadır etkili olan yağışlarla birlikte yüzde 30’ün üstüne çıktı. Bir hafta önce yüzde 21.17 olan barajların doluluk oranı dün yüzde 30.42 olarak ölçüldü.
Ülke genelinde 85 içme suyu barajının olduğunu söyleyen Bakan Eroğlu, “Bunların da yüzde 37’si dolu. Su seviyesi yağışlarla beraber kasım ve aralık ayında yükselmeye başlar” dedi. 76 şehre içme suyu temin ettiklerini kaydeden Eroğlu, “Türkiye’de suyu sulama için, sanayi için yeteri kadar verebilmek için suyu biriktirmek gerek. Biriktirme kapasitesini çok artırdık. Toplam 134 milyar metreküp söz konusuyken, bunu 294 barajda 164 milyar metreküpe çıkardık” dedi.
‘İstanbul’da risk yok’
İstanbul’un biriktirme havzasının fazla olması nedeniyle su sıkıntısı yaşanmayacağını kaydeden Eroğlu, “Toplam 1 buçuk milyon metre küp biriktirme havzası var. Dolayısıyla her hangi bir risk yok” dedi. Bakan Eroğlu, Türkiye’deki sulama maksatlı 214 barajın yüzde 31, enerji maksatlı 92 adet barajın yüzde 32.2 doluluk oranına sahip olduğunu belirtti.
Hürriyet, Milliyet