23 Cemaziyelevvel 1446 | 25 Kasım 2024 Pazartesi

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Dünya

Ana Sayfa Haber Dünya

Ukrayna'da bilanço bilinenden çok daha fazla

Son Güncelleme: 10 ŞUBAT 2015 - TSİ 12:15

Ukrayna'daki savaşı bitirme çabaları 'silahlandırma ve yaptırım' tartışmaları üzerinden sürüyor. Alman istihbarat kaynakları "Ukrayna'da ölenlerin sayısı resmi rakamların en az 10 katı" iddiasında bulundu.

Ukrayna'nın doğusunda hükümet güçleriyle Rusya yanlısı ayrılıkçılar arasında nisan ayından bu yana süren çatışmaları bitirmek için yürütülen diplomasi çabaları tüm tartışmalarıyla hızla sürüyor.

Avrupa Birliği dışişleri bakanları da Belçika'nın başkenti Brüksel'de toplandı. Bakanlar, Ukraynalı ayrılıkçılar ve Rusya'dan 19 yeni isim ve 9 kuruluşun mal varlıklarının dondurulması ve seyahat yasağı yaptırımında uzlaştı. Ancak diplomasi çabalarından çıkacak sonuç beklendiği için uygulama, gelecek haftaya ertelendi. İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Garcia-Margallo, Rusya'yla karşılıklı yaptırımlar nedeniyle AB'nin 21 milyar euro zarar ettiğini söyledi. Almanya'nın başkenti Berlin'de Rusya, Ukrayna, Almanya ve Fransa'dan üst düzey diplomatlar çözüm arayışlarını sürdürdü. Uygun şartların gelişmesi halinde Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko ile Rusya Devlet Başkanı Putin'in yarın Minsk'te bir araya gelecekleri öğrenildi. Merkel, Putin ve Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'ın, geçtiğimiz cuma yaptığı zirveden Minsk Anlaşması'nın yeniden yürürlüğe girmesi kararı çıkmıştı. Taraflar söz konusu anlaşmaya geçtiğimiz eylül ayında varmıştı, ancak şartları uygulanamamıştı.

Silah yardımında görüş ayrılığı

Ukrayna krizini görüşmek için toplanan AB dışişleri bakanları, Kiev yönetiminin silahlandırılması konusunda görüş ayrılığı yaşıyor.

Litvanya Dışişleri Bakanı Linas Linkevicius, toplantıya girerken basına yaptığı açıklamada, Ukrayna’nın silahlandırılmasının “mantıklı” olduğunu söyledi. ABD yönetiminin Ukrayna’ya silah yardımına hazırlandığı iddiası sorulan Linkevicius, “Bu ABD’nin kararı fakat mantıklı bir hareket olacağını söyleyebilirim. Ukraynalılar dışarıdan bir saldırıya karşı direniyor. Diğer taraf (ayrılıkçılara) zaten gelişmiş ve ağır silahlar veriyor” dedi. Linkevicius “Ukrayna’ya sadece mali ve siyasi değil askeri alanda da yardım etmeliyiz. En azından orduya kendisini savunmak için silah verilebilir” diye konuştu. İsveç Dışişleri Bakanı Margot Wallström ise Ukrayna’ya silah gönderilmesine şiddetle karşı çıkarak “Daha fazla silaha değil Rus silahlarının geri çekilmesine ihtiyaç var” dedi. Slovakya Dışişleri Bakanı Miroslav Lajcak, “Bölgede daha fazla silah bence yangını körükler. Silah vermek seçenek olamaz” ifadesini kullandı. İngiltere, Hollanda, Belçika ve Lüksemburg dışişleri bakanları da Ukrayna yönetimine silah yardımına destek vermediklerini açıkladılar. Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, yaptığı açıklamada, Ukrayna’ya silah sağlamanın sadece çok riskli olmadığı, ters tepebileceği uyarısında bulunmuştu.

Sabah