Yakıt aidatına itiraz dönemi
Son Güncelleme: 3 MAYIS 2012 - TSİ 10:14
Merkezi sistemle ısınan evlerde enerji tasarrufunu amaçlayan 'ısı pay ölçer sistemi'nde beş yıllık geçiş süresi dün doldu. Bugünden itibaren sisteme geçmeyen bina yönetimleri şikâyet edilebilecek.
Enerji tüketimini en aza indirmeyi hedefleyen 5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu (ENVER) çerçevesinde 2008'de merkezi ısıtma ile ısınan binalara getirilen 'ısı paylaşım zorunluluğu' getirilmişti. Tüm binaların bu sisteme geçmesini amaçlayan kanunda tanınan beş yıllık geçiş süresi dün sona erdi. Bugünden itibaren zorunlu hale gelen ısı pay ölçer zorunluluğu ile birlikte ev sahibi ya da kiracılar adil bulmadıkları yakıt aidatına itiraz edebilecek. Hatta, sisteme geçmeyen bina yönetimleri hakkında suç duyurusunda bulunulabilecek. Bakanlık ise sistemi gider paylaşımı yapan 19 şirket yoluyla denetleyecek.
100 Bine yakın bina geçti
İki milyona yakın bina stoğunun bulunduğu Türkiye genelinde sisteme geçenlerin sayısı 100 bini bile bulmuyor. Uzmanlar, özellikle sonbaharda havaların soğumasıyla birlikte binalarda yakıt aidatları konusunda oluşabilecek karışıklıklar konusunda bina yönetimlerini uyarıyor. Her dairedeki kalorifer peteği ya da merkezi kalorifer üzerine konulacak 'ısı pay ölçer' cihazı sisteme geçişi sağlıyor. Daire başına ortalama 200 TL'ye alınabilen cihazla ev sakinleri merkezi sistemle ısınan bir evde yaşasa bile harcadığı kadar yakıt masrafı ödüyor.
Yüzde 40'a varan tasarruf
Cihaz, merkezi sistemdeki evlerde de istendiği zaman kaloriferi yakmayı sağlayarak bireysel kontrole izin veriyor. Bugünden itibaren zorunlu hale gelen yasayla birlikte, bina yönetimleri aylık yakıt aidatını tüm apartman sakinlerine eşit olarak bölüştürmeyecek. Her daire yaktığı kadarını ödeyecek. Yetkililer, sistem sayesinde hem bireysel hem de toplu tüketimde yüzde 40'lara varan enerji tasarrufu sağlandığını vurguluyorlar.
Sabah