Helal pazarın yüzde 80’i gayrimüslimlerin elinde
Son Güncelleme: 24 KASIM 2017 - TSİ 12:06
İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Helal Fuarı ve Dünya Helal Zirvesi, dün Lütfi Kırdar'da 5'inci kez kapılarını açtı. Etkinliğe, 40 Müslüman ülkenin bakanları ve üst düzey temsilcileri katıldı.
Zirvede konuşan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, helal pazarın 4 trilyon dolara ulaştığını belirterek, bu pazardaki tüketim mallarının yüzde 20'sini Müslüman ülkelerin ürettiğini söyledi. Zeybekci, "Oran artırılabilir ancak üretimin yüzde 100 Müslümanlarca yapılması gibi bir durum olamaz. Fakat bunların helal mi haram mı olduğu konusundaki standartları belirlemenin, ölçüm değerlendirme sistemini kurmanın, sertifikasyon işlemlerinin yüzde 100'ünü yapabiliriz. Bugün dünyanın birçok ülkesinde, gayrimüslim olan birçok ülkede helal belgesi ve sertifikasyonu yapılabilmesi hakikaten kabul edilebilir değil” dedi.
Zirveye katılan İİT Genel Sekreter Yardımcısı Hamit Opeleryo helal sertifikalarının üye devletler arasında tanınmasının net bir ihtiyaç olduğunu vurguladı.
İslami Ticareti Geliştirme Merkezi (ICDT) Genel Direktörü El Hassane Hzaine de, İslam ülkeleri arasındaki ticaretin önündeki en temel engelin teknik standartların yükseltilmesi ve uyumlulaştırma sorunu olduğunu aktardı.
İslam Kalkınma Bankası'ndan Khaled Al Aboodi, "Helal kavramı sadece Müslümanlar için değil dünya genelinde popüler. Bu alanda önemli bir talep ve tedarik çalışması görülüyor" dedi.
25 KASIM’A KADAR SÜRECEK
“Helal: Bir Yaşam Tarzı” temasıyla gerçekleştirilen 5. İİT Helal Fuarı ve Dünya Helal Zirvesi, İslam Ülkeleri Standardlar ve Metroloji Enstitüsü (SMIIC) ve İslam Ticaret Geliştirme Merkezi (ICDT) iş birliğiyle düzenleniyor. 25 Kasım’a kadar sürecek fuar ve zirveye, 80’i aşkın ülkeden helal gıda, turizm, finans, kimya, kozmetik, tıp ve eczacılık alanlarında faaliyet gösteren 7 bin 500’e yakın kişi ile üst düzey 150 marka, kurum ve kuruluş katılıyor.
Sabah, Milli Gazete