20 Cemaziyelevvel 1446 | 22 Kasım 2024 Cuma

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Türkiye

Ana Sayfa Haber Türkiye

Türkiye’nin 3. büyük ili açık öğretim

Son Güncelleme: 13 MART 2018 - TSİ 09:39

Ortaokul ve lisede 1,7 milyon öğrenci açık öğretimde okuyor. Üniversitelerdeki 3,3 milyon öğrenciyle birlikte bu rakam 5 milyonu aşıyor; yani açık öğretimdeki öğrenci sayısı İstanbul, Ankara dışındaki, İzmir dahil, tüm illerimizin nüfusundan daha kalabalık.

Liseyi açıkta okumanın sebepleri arasında TEOG kapsamında istediği okula yerleşememe, evde eğitimi tercih etme, çalışmak, sağlık sorunları, üniversite sınavlarına hazırlanmak, taşımalı eğitimin zorlukları gibi faktörler öne çıkıyor.

Üniversitelerde ise okuduğu bölümden memnun olmadığı için yeni bir bölüm seçenler, kariyerinde ilerlemeyi hedefleyenler, maddi nedenlerle çalışmak zorunda olduğu için üniversiteyi açıktan okuyanlar, ikinci bir meslek edinmek isteyenler, askere gitmemek için eğitimine devam edenler, açık ve uzaktan öğretim programlarını tercih ediyor.

OKULDAKİ SORUNLAR ETKEN OLABİLİYOR

Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Betül Mazlum, “Genç kendi isteğiyle açık liseyi tercih ediyorsa bu noktada aileler çocuğun kararındaki etmenleri anlamalı” diyor ve ekliyor:

“Eğer genç, okulda yaşadığı başarısızlık sebebiyle bu kararı veriyorsa öncelikle bunun nedeni araştırılmalı. Zaten öğrenmede sorunlar yaşayan genç, açık lisede kendi başına öğrenmek zorunda kalacağından akademik sorunları da artarak devam edecektir. Diğer yandan sosyal fobi başta gelmek üzere madde kullanımı ve daha birçok psikiyatrik sorun da örgün öğretimi bırakmada temel sorun olabilmekte. Okulu bırakmak bu noktada çözüm olmayacağı gibi bu sorunları daha da derinleştirebilecektir.”

Açık öğretimde okuyanların sosyal çevresini kontrol etmenin güç olduğunu vurgulayan Mazlum, yaşanabilecek sorunları şöyle sıralıyor:

- Okulu bırakan gencin tüm zamanı artık boş olacağından gireceği sosyal ortamları denetlemek daha zor olacak. Bu durumda aileler gençlerin yetenekleri doğrultusunda bazı spor ve sanat etkinlikleriyle zamanlarını doldurmalarını desteklemeli.

- Evde internet başında bir yaşamı tercih etmeleri de söz konusu. Problemli internet kullanımı okulu bırakmada bir etmen olabileceği gibi sonuç da olabilir ve belki gençte depresyon, sosyal fobi gibi zeminde yatan psikiyatrik sorunları daha da derinleştirebilir.

Milliyet