Teneffüs zili okuldaki herkese zarar veriyor!
Son Güncelleme: 7 EYLÜL 2015 - TSİ 11:40
Uludağ Üniversitesi’nde okullardaki gürültü kirliliğiyle ilgili yapılan toplantıda, öğrencilerin zil çalmasıyla hırçınlaştığı ve hafızalarının etkilendiği ifade edildi
UÜ Mete Cengiz Kültür Merkezi’nde ’Okulda Gürültü Kirliliği, Nedenleri, Etkileri ve Kontrol Edilmesi’ konulu toplantı yapıldı. Toplantıda konuşan UÜ eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği Anabilim Dalı Başkanlığı Doç.Dr. Mızrap Bulunuz, gürültü kirliliğine sebep olan etkenleri anlattı.
Bulunuz, okullardaki zil seslerinin öğrencileri hırçınlaştırdığını söyledi. Teneffüse çıkma, sınıfa giriş ve öğretmenlerin gelişi olmak üzere 3 zil çaldığını belirten Doç. Dr. Bulunmaz, “Günde bir okulda 21 kez zil çalıyor demektir. Bazı okullar çeşitli müziklerle zil sesleriniz süslemeye çalışıyor. Fakat tam tersi olan, çocukların gürültücü davranışlarını tetikleyici ziller de var. Çocuklar gerçekten bağıra çağıra çıkıyor. Bazı zil sesleri öğrencileri hırçınlaştırıyor. Zil yerine ışıklı uyarı sistemi veya çizelge uygulaması getirilmeli” dedi.
UÜ Tıp Fakültesi KBB Anabilim Dalı Doç. Dr. Ömer Afşın Özmen, gürültünün çocukların zihin ve çalışmaları üzerinde yavaşlatıcı ve olumsuz etkileri olduğunu belirtti. Gürültüye maruz kalan öğrencilerin okuduklarını anlamadıklarını belirten Doç.Dr. Özmen, şöyle dedi:
“Anlasalar bile öğrendiklerini hafızaya almada çok ciddi eksiklikler oluyor. İlkokulda gürültü yerlerde okuma- yazma öğrenme seviyesi gecikiyor. Çocuk öğretmenin anlattığını duymazsa sinirli davranışlar sergileyebiliyor. Bu da stres ve baş ağrısına sebep oluyor. Öğretmenler gürültülü ortamlarda ders anlatmak için sesleri ile ilgili problemlerle karşılaşabiliyor. Gürültü çok yüksek seviyelere ulaşırsa işitme üzerinde kişide kalıcı hasarlar bırakabiliyor.”
Milliyet