20 Cemaziyelevvel 1446 | 22 Kasım 2024 Cuma

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Hayat

Ana Sayfa Haber Hayat

Gizli zehir: kimyasallar...

Son Güncelleme: 24 ŞUBAT 2014 - TSİ 15:32

Uzmanlar sanayide kullanılan zehirli maddelerin çocukların beyin fonksiyonlarında bozukluklara yol açmasını sessiz bir salgın hastalık olarak nitelendiriyor

Uzmanlar sanayide kullanılan zehirli kimyasal maddelerin planlı bir şekilde sınırlandırılması için strateji geliştirilmesi çağrısında bulundu. Araştırmacılar bu kimyasalların çocukların beyin fonksiyonlarında bozukluklara yol açmasını sessiz bir salgın hastalık olarak nitelendirdi.

Bilim insanları, çocuk beynine zararlı olan nörotoksin’ler belirlenmeye devam edilse de bu maddelerin kullanımının büyük ölçüde denetlenmediğini belirtiyor. Son yedi yıl içinde bilim dünyası fetüslerin ve küçük çocukların beyin gelişimine zarar veren altı yeni kimyasal maddeyi tanımladı. Bunlarla birlikte tanımlanmış nörotoksin sayısı 12’ye çıktı. Uzmanlar dünya çapında her 6 çocuktan 1’inin nörolojik gelişim sorunu yaşadığını tahmin ediyor.

Kew York’taki Mount Sinai Tıp Fakültesi’nin Kamu Sağlığı Bölümü’nden pediatri uzmanı Philip Landrigan, insanların nörotoksinlere maruz kalmasının salgın haline geldiğini söylüyor. Landrigan, erken yaşta beyinde oluşan zararların zeka ve konsantrasyon kaybının yanı sıra davranış bozukluklarına da yol açtığını belirtiyor. Uzman bu etkilerin kişilerde genelde kalıcı olduğunu da ekliyor.

Güney Danimarka Üniversitesi’nden Phillipe Grandjean’la çalışan Landrigan, onaylanan 12 maddenin yanı sıra çocuklarda nörolojik gelişimi etkilediğinden şüphelenilen madde sayısının da 202’dan 214’e çıktığını söyledi. Uzmanlar sanayide kullanılan 80 bin maddenin hiç birinin güvenli olup olmadıkları konusunda test edilmediklerini belirtti.

Toksinler arasında yatak şiltelerinde kullanılan yangın önleyicilerin yanı sıra perdelerde, halılarda, giyim, oyuncak sektörlerinde ve temizlik malzemelerinde kullanılan maddeler var.

Milliyet