Rus TIR’larının geçişine 3 şartla izin
Son Güncelleme: 4 ŞUBAT 2016 - TSİ 11:14
Rusya ile Türkiye arasındaki karayolu taşımalarının durmasının ardından en büyük sıkıntıyı Rus tarafının yaşadığını kaydeden Türk nakliyeciler, Rus TIR’larına yeniden geçiş izni verilmesi için üç şart öne sürdüler.
Bu üç şartı “1-Anlaşmalarla belirlenen geçiş belgelerinin Türk tarafına teslim edilmesi; 2-Sürücülerin yeniden vizeden muaf tutulması; 3-Rusya tarafından taşımacıların siyasi krizin dışında tutulmaları ve yardımcı olunması konusunda kamuoyuna bir çağrı yapılması” diye sıralayan UND İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener, “Rusya bizi engellerken kendi ayağına sıktı” dedi.
Rusya ile Türkiye arasındaki karayolu taşımalarının durmasından Rus tarafının daha olumsuz etkilendiğini vurgulayan Türk nakliyeciler, bu ülkenin TIR’larına yeniden geçiş izni verilmesi için üç şartı yerine getirme çağrısında bulundu. Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’e seslenen UND yetkilileri, anlaşmalarla belirlenen geçiş belgelerinin Türk tarafına teslim edilmesini, sürücülerin yeniden vizeden muaf tutulmasını ve Rusya tarafından taşımacıların siyasi krizin dışında tutulmaları ve yardımcı olunması konusunda kamuoyuna bir çağrı yapılmasını istedi.
Uçak krizi sonrası hiçbir taşıma yapamayan Türk araçlarına rağmen sorunsuz çalışan Rus taşımacıların, Rusya’nın 2016 yılı izin belgelerini Türkiye’ye teslim etmemesi sebebiyle 1 Şubat itibarıyla Türkiye’ye gelemediğini belirten Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener, Rus TIR’larına geçiş izni verilmemesinin nedenleri şöyle anlattı: “Rusya geçtiğimiz eylül ayından sonra transit geçiş izinlerini de durdurmuştu. Türk tarafının transit geçiş için yaptığı resmi girişimlere bile cevap vermezken 24 Kasım günü yaşanan uçak krizi taşıma krizinin tuzu biberi oldu. O güne kadar transit geçişi durdurmuş olan Rusya o tarihten itibaren Türk araçların Rusya’ya taşımalarını tamamen durdurdu. Türkiye, Rus araçlarına hiçbir engel koymazken, Rusya, üyesi olduğu Dünya Ticaret Örgütü transite engel koymama yükümlülüklerini hiçe sayar bir şekilde, Rusya’ya girmek üzere Ukrayna ve Gürcistan gibi sınır kapılarında bekleyen 200 Türk aracını Türkiye’ye geri gönderdi.
Rusya, antlaşmalarla belirlenen 2016 yılı için 9 bin geçiş belgesi kotasını da aralık ayı içerisinde Türk araçlarına vermedi. Bu kotalar yerine önce 500 geçiş belgesi resmi yazı ile teklif edildi ve transit geçişin de kotaya bağlandığı bildirilerek yıllık sınırın bin 500 olacağı önerildi. Türk tarafı Rus tarafından antlaşma gereği olan 9 bin adet belge gönderme yükümlülüğünü yerine getirmesini istedi. Sonra yeni bir yazı ile ikili taşıma için 500 değil bin 500 geçiş belgesi teklif edildi, Türk tarafı yine anlaşma gereği olan kriz öncesindeki kotanın verilmesini istedi. Bu dönemde Türk araçları hiç taşıma yapamazken çalışmaya devam eden Rus tarafı 2016 yılı Ocak ayı sonuna kadar geçerli olan ellerindeki 2015 yılı geçiş belgelerini kullanmaya devam etti.”
Nakliyeci, Rusya ve Orta Asya kayıplarını İran’la kapatacak
Öte yandan, çevre ülkelerdeki siyasi ve ekonomik gelişmeler nedeniyle taşımalarda büyük kayıp yaşayan Türk nakliye sektörü, bu açığı kapatmak için amborgo sonrası büyük potansiyel gördüğü İran pazarına odaklandı. Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Başkanı Çetin Nuhoğlu, “İran pazarının etkisiyle özellikle transit taşımacılıkta önemli artış bekliyoruz. 55 bin olan transit taşımalarımızın 100 binlere çıkacağını öngörüyoruz. İran, Rusya ve Orta Asya’daki kayıpları telafi edecek yeni açılımlara sebep olacak” dedi.
Nuhoğlu, ambargonun kalkmasıyla İran’da Türk lojistik firmaları için büyük fırsatlar doğduğunu ifade ederek, “İran diğer pazarlardaki kaybımızı kapatacak” dedi. İran’ın hem bu ülkeye yönelik hem de transit taşımalarda büyük fırsatlar sunduğuna dikkat çeken Nuhoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “İran’a ikili taşımalarda 2013’e göre yüzde 70 artış sağladık. Son bir yılda ise yüzde 15 artış oldu. İran’da özellikle transit taşımalarda fırsat olduğunun altını çizmek istiyoruz. Yine İran içerisinde depolamada, dağıtımda çok ciddi fırsatlar var. Bu konuda büyük avantajlara sahibiz. Ancak bunun için Batılı şirketlerle, İranlılarla ortaklık kurmamız lazım. Türkiye İran’a yaptığı taşımadan fazlasını transitte Avrupa’dan İran’a taşıyacak. Sadece transit olarak bizim Avrupa’ya, Orta Asya’ya değil onların da yükünü Avrupa’ya taşıması açısından önemli konumdayız. İran’ın etkisiyle 55 bin olan transit tşımalarımızın beş yılda 100 binlere çıkmasını bekliyoruz. İran, Orta Asya’daki kayıpları telafi edecek yeni açılımlara sebep olacak.”
Dünya