Dışişleri Bakanlığı'ndan Yunanistan'a çağrı
Son Güncelleme: 12 OCAK 2018 - TSİ 10:31
Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Yunanistan Parlamentosunun 9 Ocak'ta kabul ettiği 'Batı Trakya'daki Türk azınlığı için şer’i yetkilerin kullanımını ihtiyari hale getiren ve taraflar arasında bir ihtilaf olduğunda "Medeni Hukuk"un kullanılmasını mümkün kılan yasa' hatırlatıldı.
Yunanistan makamlarının öncekilerde olduğu gibi bu yasa çalışmasına ilişkin de seçilmiş müftülere danışmadığı kaydedildi.
Açıklamada, Batı Trakya Türk Azınlığının seçilmiş Müftülerine yönelik artan baskıların üzüntüyle takip edildiği belirtildi. Yunanistan'ın azınlıklarla ilgili Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarını ayrım gözetmeksizin uygulamasının beklendiği vurgulandı.
AİHM’in Yunanistan'ı beş kez suçlu bulduğu hatırlatılarak, "Yunanistan geçmişten ders çıkartmalı ve seçilmiş Müftülere yönelik baskıya son vermeli" denildi.
'Yunanistan'da kaybeden yine azınlık oldu'
Öte yandan, Yunanistan'da, Batı Trakya Müslüman Türk azınlık mensuplarıyla ilgili miras, evlenme ve boşanma gibi konularda İslami kuralların yanı sıra Yunanistan Medeni Kanununun da geçerli olması yönünde hazırlanarak meclisten geçen yasal düzenleme Batı Trakya'da tepkilere neden oldu.
Gümülcine seçilmiş müftüsü İbrahim Şerif, söz konusu yasal düzenlemeyi azınlık hakları açısından olumsuz bir gelişme olarak değerlendirdi.
Yeni kanunla "azınlığın anlaşmalarla belirlenmiş haklarının hukuk yoluyla planlı şekilde elinden alındığını" ifade eden Şerif, "Kaybeden yine azınlık oldu." yorumunda bulundu.
Yeni kanunun meclisten geçtiği şekilde müftü seçimi konusunda da soru işaretleri yarattığını belirten Şerif, "Diğer taraftan, bu yasanın uygulanmasının devamında, müftülere yargı yetkisi bir şekilde tanındığı gerekçesiyle müftü seçimi de yapılmayabilir. Bu durum, hukuka ve anlaşmalara aykırıdır. Dolayısıyla, mecliste onaylanan bu yasal düzenlemeyle azınlığın yasal bir hakkı elinden alınmış oluyor." değerlendirmesinde bulundu.
TRT Haber, Dünya Bülteni