Türkiye jeotermal zengini, kullanım fakiri
Son Güncelleme: 29 NİSAN 2014 - TSİ 10:29
Türkiye, dünyada jeotermal zenginliği ile 7'inci sırada yer alıyor, ancak jeotermal kaynak potansiyelinin ancak yüzde 12'sini kullanabiliyor
Geçen yılın Şubat ayında 362 milyon 960 bin kilovatsaat elektrik ithalatında bulunan Türkiye'nin, bu yılın aynı ayında 803 milyon 324 bin kilovatsaat elektrik ithal etmesi dikkat çekerken; doğal gaz arzında da son 10 yılda yüzde 91 oranında artış yaşandığı tespit edildi. Türkiye'de 2018 yılına kadar 1 milyon konutun alternatif enerji kaynaklarından jeotermal enerji ile ısıtılmasının hedeflendiğini belirten Yaşar Üniversitesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nurdan Yıldırım Özcan, hedefe ulaşıldığı takdirde 32 milyar dolarlık ekonomik büyüklüğün sağlanabileceğini hatırlattı.
Türkiye'nin jeotermal kaynak potansiyelinin ancak yüzde 12'sini değerlendirebildiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Nurdan Yıldırım, jeotermal yatırımlarının artmasının hem çevreye hem de ekonomiye büyük katkılar sağlayacağını söyledi. Yıldırım şu bilgileri verdi:
"Türkiye, dünyada jeotermal zenginliği ile 7'inci sırada yer alıyor ve ısıtmada ihtiyacının yüzde 30'unu karşılayabilecek potansiyelinin olduğu biliniyor. Türkiye Jeotermal Derneği'nin yaptığı bir araştırmaya göre de Türkiye 60 bin megawatlık bir jeotermal ısı potansiyeline sahip. Bugün 100 bin konutun jeotermalle ısıtılması neredeyse 200 milyon metreküp doğalgaza eşdeğer. Yani jeotermal konut ısıtması ile doğalgaz konut ısıtması bedellerini karşılaştırdığınız zaman jeotermal enerjinin doğalgaza göre ısınmada yüzde 42 oranında daha ekonomik olduğu görülmekte.
Dünya