Balkanlarda yaşayan Türklerin sorunu Türkçe eğitim
Son Güncelleme: 21 EKİM 2014 - TSİ 14:06
Balkan Rumeli Türkleri Konfederasyonu Genel Başkanı Zülfettin Hacıoğlu, ''Balkanlarda Türklerin yaşadığı en büyük sorun, Türkçe eğitim, Türk okullarında lise sona kadar eğitim alan öğrenciler hiçbir üniversiteye kabul edilmiyor'' dedi.
Hacıoğlu, yaptığı açıklamada, Balkanlarda yaşayan Türk ve akraba Müslüman toplulukların sorunlarını tespit ederek, çözüm konusunda çalışmalar yaptıklarını belirtti.
Balkanlarda 2,5 milyona yakın Türk yaşadığını, en fazla Türk nüfusun Bulgaristan ve Batı Trakya bölgesinde olduğunu ifade eden Hacıoğlu, açıklamasına şöyle devam etti:
''Balkanlarda Türklerin yaşadığı en büyük sorun, Türkçe eğitim. Yunanistan'da Türk okullarında lise sona kadar eğitim alan öğrenciler hiçbir üniversiteye kabul edilmiyor. Bir çok genç işsiz kalıyor. Ayrıca okul öncesi eğitimde de 2 yıl Yunancayı zorunlu kılıyorlar. Gençlerimiz de mecburen Yunanca eğitim almak zorunda kalıyor.
"Türk kelimesini kullanmak yasak"
Avrupa Birliği üyesi olan Yunanistan'da Türk kelimesinin kullanılması bile yasak. Türk Gençler Birliği, Türk Öğretmenler Birliği gibi çok güçlü sivil toplum kuruluşları, tabelalarına Türk kelimesini koyamıyorlar. Aynı şekilde Müslümanlar kendi müftüsünü kendi seçemiyor. Şu anda Yunanistan ve Bulgaristan'da müftülük sorunu var. Devletin atadığı müftü var, birde toplumun seçtiği müftü var. Bu iki başlılık tabiki topluma zarar vermekte. Bu konuda hem ülkemizde hem de uluslararası kamuoyunda girişimlerde bulunduk. Çalışmalarımızı sürdürüyoruz.''
Hacıoğlu, Balkanlarda genelde kırsal bölgelerde yaşamak zorunda bırakılan Türklerin olduğu bölgelere hükumetin yatırım yapmadığını, işsizlik oranının en fazla Türk azınlığın yaşadığı bölgelerde olduğunu söyledi.
AA