21 Cemaziyelevvel 1446 | 23 Kasım 2024 Cumartesi

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Türkiye

Ana Sayfa Haber Türkiye

İnternette tuzağa düşmeyin!

Son Güncelleme: 20 ŞUBAT 2019 - TSİ 09:49

İnternet, hayatımızı birçok noktada kolaylaştırırken, dolandırıcılar için de kullanışlı bir mecra haline geldi. Peki, internet bankacılığı kullanan vatandaş, internet üzerinden alışveriş yapan ve sosyal medyada sıkça zaman geçirenler dolandırıcıların ağına düşmemek için ne yapmalı? Nelere dikkat etmeliyiz? 

E-ticaret, mobil uygulamalar ve sosyal medya hayatımızın vazgeçilmez bir parçası oldu.

her yıl hazırlanan sosyal medya istatistiklerine göre, Türkiye’de nüfusun yüzde 72’sini oluşturan 59.36 milyon internet kullanıcısı bulunuyor.

İnternet kullanımının yaygınlaşmasıyla bu mecra üzerindeki dolandırıcılık eylemlerinde her geçen gün artış yaşanıyor. Dolandırıcıların son yöntemi ise bankaları taklit ederek yapılan sahte reklamlar üzerinden vatandaşların bilgilerini ele geçirip hesaplarını boşaltmak. İşte dolandırıcıların yöntemleri ve tuzaklarından kurtulmanın yolları...

Oltalama yöntemi

Dolandırıcıların son dönemde en fazla kullandıkları yöntem Türkçe “oltalama” anlamına gelen “phishing”. Bu yöntemle sosyal medya hesapları üzerinden bankalara aitmiş gibi görünen sahte reklam verilerek vatandaşların bu web sitelerine girmesi sağlanıyor.

Vatandaşlar bu sitelerde gerçek banka kartlarının bilgilerini giriyor. Dolandırıcılar böylece bütün kart ve kimlik bilgilerinizi ele geçiriyor.

Daha sonra aynı kişinin internet bankacılığı bilgileri de ele geçiriliyor. Paralar QR Kod, nakit çekme, sahte şirketler üzerinden oluşturdukları POS’lardan hesapları boşaltma yöntemlerle dolandırıcıların hesabına aktarılıyor.

Ödül yalanı

Cep telefonlarına dolandırıcıların sistemleri üzerinden rastgele atılan mesajla da kişilerin kredi kartı bilgilerine de ulaşılabiliyor. Örneğin, mesaj atılan numaralara, “10 bin TL kazandınız ödülünüzü almak için 05** numaralı telefonu arayınız” şeklinde mesaj gönderiliyor. Bu numarayı arayan kişiden kredi kart bilgileri isteniyor.

E-posta üzerinden tuzak

Vatandaşlara, dolandırıcılar tarafından e-posta adreslerine “Bankamız hesap sahiplerinin güvenliği için kişisel bilgilerinizin güncellenmesi gerekmektedir” iletisi gönderiliyor. E-postanın altında bir link veriliyor. Bu linke tıkladığı zaman bankaya bağlanacağını zanneden kullanıcı, sahte banka sitesine yönlendiriliyor. Burada anne kızlık soyadı, internet bankacılığı şifresine kadar bütün bilgileri alınan kişinin hesabı boşaltılıyor.

Nelere dikkat etmeliyiz?

Kullanıcıların gözden kaçırmaması gereken noktalar şöyle sıralanabilir:

- Sosyal medyadan çıkan hediyeli, çekilişli banka reklamlarına itibar etmemeniz gerekiyor.

- Sahte e-postalarda yer alan bağlantıya tıkladıysanız gittiğiniz adresin resmi banka adresi olup olmadığına ve başında https:// ifadesinin yer alıp almadığına bakın. Bu siteden bilgisayarınıza virüs bulaştıysa sisteminize format atın.

- Zor şifreler kullanın. Şifreler küçük harf, büyük harf, sayılar ve semboller içermeli.

- Şifrelerinizi asla kimse ile paylaşmayın.

- Sadece bildiğiniz sitelerden alışveriş yapın.

- Sitede alışveriş yaparken sitenin linkinin sol kısmında bir “kilit” resmi olduğundan emin olun.

- Eğer mümkünse satın aldığınız ürünü üretenlerin ya da dağıtıcılarının sitesinden alışveriş yapın.

- Kart bilgilerinizi asla kimse ile paylaşmayın.

- Kart bilgilerinizi bilgisayarınızda ya da sosyal medyanızda saklamayın.

- E-posta şifrenizi sık sık değiştirin.

Milliyet