20 Cemaziyelevvel 1446 | 22 Kasım 2024 Cuma

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Dünya

Ana Sayfa Haber Dünya

AB’den İngiltere’ye ‘özel statü’

Son Güncelleme: 22 ŞUBAT 2016 - TSİ 10:56

Avrupa Birliği, üyelikten çıkmayı gündeme getiren İngiltere’ye bazı ayrıcalıklar tanımayı kabul etti. İngiltere Başbakanı Cameron, bunu ‘özel statü’ olarak niteledi. İngiltere, AB üyeliğinin sürüp sürmemesi için 23 Haziran’da referandum düzenleyecek.

Avrupa Birliği liderleri Brüksel’de iki gün iki gece süren pazarlıkların ardından İngiltere’ye ‘özel statü’ veren bir anlaşma konusunda uzlaştı. İngiltere’nin AB’de kalıp kalmayacağına ilişkin referandumun gerçekleşebilmesi için gerekli zemini hazırlayan ve Başbakan David Cameron’un ‘zafer’ olarak pazarlayabileceği uzlaşının içeriği, Birlik kuralları fazla zorlanmaksızın Londra’ya istediğinin verildiğini gösteriyor. Cameron, ülkesinin AB’deki geleceği açısından ‘kader anı’ niteliğinde olacak referandumun 23 Haziran’da yapılacağını açıkladı.

Zirve sonrasında, Avrupa’nın işine yaramayan kısımlarının dışında yer alacaklarını ve reforme edilmiş AB’de kalınıp kalınmayacağına İngiliz halkının karar vereceğini belirten Cameron, “Sırtımızı AB’ye dönmek çözüm değildir. Brüksel’i değil, İngiltere’yi seviyorum. İngiltere Başbakanı olarak işim, İngiliz çıkarlarını korumak. AB ile ilgili şüphelerim var ama bu birlikten çıkmak için bir neden değil” dedi. Ülkesinin, reforme edilmiş bir AB’de daha güçlü, iyi ve güvenli olacağına inandığını söyleyen Cameron, “Ülkemin AB’de kalması için kampanya yürüteceğim” diye konuştu.

"AB Açık büfe değil"

AB Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker ise “Brüksel’i Avrupa’nın diğer kısımlarından daha çok seviyorum” diye başladığı konuşmasında, “İngiltere için, diğer üye ülkeler için ve AB için adil bir anlaşma. Anlaşma, İngiltere’nin tüm kaygılarına cevap veriyor ve aynı zamanda birliğimizin temel prensiplerine saygılı” ifadelerini kullandı. Almanya Başbakanı Angela Merkel, İngiltere’ye çok fazla bir şey verildiği görüşünde olmadığını belirtirken Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, “AB, herkesin dilediğini alabileceği açık büfe bir sistem değildir. İngiltere halkının kararı ne olursa olsun buna hazırlıklı olmalıyız” dedi.

Hürriyet