Milli gelir hesaplama yöntemi değişiyor
Son Güncelleme: 17 KASIM 2014 - TSİ 14:05
Milli gelirde yeni revizyon için çalışmalar başladı. Geçtiğimiz yıl itibariyle başlayan çalışmaların 2017-2018 dönemine yetişmesi hedefleniyor.
Uluslararası hesaplama yöntemlerinin değişmesi ve Türkiye’de sektörler itibariyle girdi-çıktı düzeylerinin daha iyi hesaplanabiliyor olması nedeniyle revizyon yapılması gündemde. “Çalışmalar sonunda milli gelir artar mı” sorusuna kaynaklar, “Revizyon geliri artırmak için yapılır” yanıtını veriyor. Bir başka deyişle yeni hesaplamanın devreye girmesiyle Türkiye’de kişi başına düşen milli gelir bir gecede artacak.
Uluslararası sistem değişti
Türkiye İstatistik Kurumu hesaplamalarında Avrupa Komisyonu’nun istatistik birimi Eurostat’ın metodolojisini kullanıyor. Eurostat’ın Avrupa Hesaplar Sistemi’nde değişiklik yaptı. TÜİK şu an Eurostat’ın SNA2008 metodolojisine göre milli gelir hesabı yapıyor. Eurostat’ın geçtiğimiz yıl yayımladığı ve 2014’ten itibaren üye ülkelerin tek tek geçmeye başlayacağı yeni metodolojinin adı ise ESA2010. Üye ülkelerden Fransa ve Hollanda’nın yeni metodolojiye geçen ilk ülkeler olduğu ifade ediliyor. Yakın bir zaman içinde ise, tüm Avrupa ülkelerinin yeni sistemde hesaplamalarını ilan etmesi bekleniyor. Uluslararası karşılaştırmaların sağlıklı olması için, Türkiye’de de TÜİK yeni sisteme göre hesaplarını güncelliyor.
Daha iyi hesaplanabiliyor
Revizyonun bir diğer nedeni de Türkiye’deki sektörlere ilişkin hesaplamalarda sağlanan iyileşme. Birçok sektörde girdi ve çıktı verilerinin değiştiği ifade edilirken, artık turizmden, tarıma, sanayiden, inşaata birçok sektörde daha iyi girdi ve çıktı hesaplamalarının yapıldığı belirtiliyor. Yeni girdi-çıktıların milli gelirde kullanılabilmesi için de geniş çaplı bir revizyona ihtiyaç olduğu kaydediliyor.
Hürriyet