Dünyada 1.5 milyar yoksul var
Son Güncelleme: 25 TEMMUZ 2014 - TSİ 10:25
Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı'nın (UNDP) raporuna göre dünyada 1.5 milyar insan yoksulluk sınırında yaşıyor. Çoğunluğu gelişmekte olan ülkelerdeki yaklaşık 200 milyon insan da her yıl doğal felaketlerden etkileniyor.
2013'ten beri çatışmalar ya da zulüm yüzünden 45 milyon insan yurtlarından edildi. Bunun son 18 yılın en yüksek rakamı olduğu belirtiliyor. Halkın tercihinin desteklenmesi ve insani gelişmede elde edilen başarıların korunması gereğine işaret edilen raporda, finansal, doğa kaynaklı ya da benzer şokların üstesinden gelme kapasitesinin de güçlendirilmesi gerektiği belirtiliyor. Raporda şu ifadeler yer alıyor: "1.5 milyar insan, sağlık, eğitim ve hayat standardı alanlarında yoksulluk yaşıyor. 800 milyona yakın insan, kötüleşme başladığında yoksulluğa düşme endişesi taşıyor. Şok ve kötüleşmelerin büyük bölümü doğru politikalar ve sosyal uyuma yönelik güçlü taahhütlerle yenilgiye uğratılabilir. Erken uyarı mekanizmaları kırılganlığı azaltır, direnç inşa eder."
AB'nin en yoksulu Bulgaristan oldu
Yunanistan AB üyesi 28 ülke arasında, vatandaşları yoksulluk sınırının altında yaşayan ülkeler sıralamasında dördüncü oldu. Yunanistan İstatistik Kurumu'nun (ELSTAT) hazırladığı rapora göre, 2013'te ülkede nüfusun yaklaşık üçte biri kişi başına düşen milli gelirin yüzde 60'ından daha azıyla yaşadı. Vatandaşları yoksulluk sınırının altında bulunan ülkeler sıralamasında Bulgaristan yüzde 49.3 ile birinci sırada yer alırken, Romanya 41.7 ile ikinci, Letonya da 36.2 ile üçüncü oldu. AB ülkelerinde ortalama yoksulluk yüzde 24.8 olarak belirlendi.
Sabah