4,5 milyon vatandaşı ilgilendiren tasarı yasalaştı
Son Güncelleme: 11 OCAK 2013 - TSİ 11:34
TBMM Genel Kurulu'nda, sigortalılar lehine düzenlemeler içeren ve 4,5 milyon vatandaşı ilgilendiren tasarı kabul edilerek yasalaştı. Yasadaki önemli düzenlemelerden biri yaklaşık 500 bin genci ilgilendiriyor.
Buna göre liseyi bitirip o yıl içinde üniversiteyi kazanan gençler, gelir testi yaptırmadan 4 ay sağlık hizmetlerinden yararlanabilecek.
Emekli olup çalışmaya devam edenler için de yasada önemli düzenlemelere yer verildi.
Buna göre ticaret yapan emeklilerin sosyal güvenlik prim borçları taksitlendirilecek, bu borçlara ait varsa faiz ve gecikme zamları da silinecek.
Emekli olduktan sonra kamuda çalışmaya devam eden ve emekli aylığı ile birlikte çalıştıkları işten de maaş alan memurlar, yersiz aldıkları aylıklara ilişkin borçlarını taksitlendirebilecek.
Yine onlar için de geçmişe dönük borçları için gecikme zammı ve faizleri silinecek.
Düzenlemeye göre, Ocak 2012 öncesinde, prim borcu olduğu için bir yakının üzerinden doktora giden Bağ-Kur'lular, SGK tarafından bu konuda kendilerine çıkarılacak borçları ödemeyecek.
Liseyi bitiren ve 18 yaşını dolduran erkek öğrencilerin üniversiteye gidene kadar geçen sürede sağlık hizmeti alabilmelerine ilişkin sorun çözüldü.
Meclis’te kabul edilen kanunla liseyi bitiren öğrenciler, üniversiteye başlayıncaya kadar arada geçen 3-4 aylık sürede sağlık hizmeti alabilecekler. Mevcut uygulamaya göre, lise ve dengi okulları bitiren erkek öğrencilerden 18 yaşını dolduranların, anne ve babası üzerinden sağlık yardımı almaları mümkün değildi. Erkek çocuğun, liseyi bitirir bitirmez, üniversiteye hemen başlaması söz konusu olmadığından, arada 3-4 ay geçiyordu. Bu sürede mağduriyet yaşanıyordu. Bu durumda olan yaklaşık 400 bin öğrenci bulunuyor. Kız çocukları ise evleninceye veya işe girinceye kadar anne-babaları üzerinden sağlık hizmeti alabildikleri için böyle bir sorunla karşılaşmıyorlar.