20 Cemaziyelevvel 1446 | 22 Kasım 2024 Cuma

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Hayat

Ana Sayfa Haber Hayat

İnternet Bağımlılığı Tedavi Edilebilir mi?

Son Güncelleme: 6 MART 2014 - TSİ 11:37

Bursa İlim Kültür Ahlak Çevre Derneği(BİKAÇED) tarafından organize edilen ve Prof. Dr. Rüstem Aşkın’ın konuşmacı olarak katıldığı, “İnternet Bağımlılığı”konulu bir konferans düzenlendi. 

Aşkın, www(world wide web)’in 93 yılında devreye girerek hayatımıza giren internetin bugün için toplumuzun vazgeçilmez bir parçası olduğunu söyleyerek başladı konuşmasına: “İnsanlar,internette geziyor,alışveriş yapıyor;evine çiçek,kitap,yiyecek getirtiyorve  adeta bunları  gerçek dünyada yapıyor gibi yaşıyor.” dedi.

Prof. Aşkın İnternet bağımlılığından söz etmek için; "Onsuz yapamamak, planladığından çok daha fazla zaman tüketmek, vazgeçmek istediği halde bunu yapamamak, engellendiği zaman sinirlenmek ve öfke nöbetleri geçirmek, gibi bir durumun söz konusu olması gerekir" ifadelerini kullandı.

Antisosyal bir nesil yetişiyor!

Aşkın,devam ettiği konuşmasında:”Zamanımızda en çok gençler interneti kullanıyor ve gençlerin yaklaşık onda birinde internetin yıkıcı etkileri görülüyor.Gençler,günlük ihtiyaçlarının dışındaki vakitlerin çoğunu internette geçiriyor.Sosyal yönü zayıf bir nesil yetişiyor.” dedi.

Prof. Aşkın'ın çözüm önerilerinden bazıları şöyle:

- Sınırlama: Saat belirleme yapılabilir 

- Değişken saatler belirleme: Her gün aynı saatte İnternete girmek beyinde bir koşullanmaya sebep oluyor ve bir tür İnternete acıkma gerçekleşiyor.Bu sebeple farklı saat uygulaması yapılabilir

- Çocuğa herhangi bir sınırlama getirmek yerine, sonuçlara bakarım yaklaşımı uygulanabilir, yani çocuğa internet için bir zaman dilimi vs. belirlenmez;ancak ben senin vaktini nasıl değerlendirdiğini sınavlardaki sonuçlara bakarak değerlendiririm,denilerek çocuğa bir sorumluluk kazandırılabilir.

- Bilgisayar, çocuğun odası yerine evin salonunda olabilir.

- Çocuğun sosyal ilişkilerini geliştirmeye, sanatsal ve sportif faaliyetler içerisine girmesini sağlayabiliriz.

Aşkın,sonuç olarak internetin hayatımızın vazgeçilmezi olduğunu,kontrollü ve yerinde kullanıldığında bağımlılık oluşturmayan,hayatımızı kolaylaştıran bir unsur olabileceğini belirtti.