2 Rebi'ül-ahir 1446 | 5 Ekim 2024 Cumartesi

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Hayat

Ana Sayfa Haber Hayat

Titreyen eller hastalık habercisi olabilir

Son Güncelleme: 25 TEMMUZ 2013 - TSİ 14:27

Uzmanlar, ellerde titreme yapan nörolojik hastalıkların içerisinde en çok bilinenin 'Parkinson' hastalığı olduğunu belirtiyor. Nöroloji Uzmanı. Dr. Zeynep Aydın Özemir, parkinson hastalığının genellikle ileri yaşta ellerde titreme ile başlayan ve beyin hasarına yol açan ilerleyici bir hastalık olduğunu söyledi.

Ellerde titreme yapan nörolojik hastalıkların içerisinde en çok bilinenin parkinson hastalığı olduğunu belirten Özdemir, "Parkinson hastalığı genellikle ileri yaşta ellerde titreme ile başlayan ve beyin hasarı yol açan ilerleyici bir hastalıktır. Parkinson hastalığında başlangıçta tek bir elde titreme vardır. İstirahat halinde para sayma hareketi şeklinde kaba ve yavaş bir titremedir. Hastalığın başlangıcında hareket ile titreme kaybolur. İlerleyen dönemlerde titreme daha bariz bir hal alır ve diğer elde, vücudun diğer kısımlarında da görülebilir. Bu hareket sırasında da olabilir. Bu dönemde hareket kısıtlığı, düşmeler, maske yüz gibi parkinson hastalığının diğer belirtileri de eşlik edebilmektedir." ifadelerini kullandı.

Titremenin vücudun bir kısmındaki kasların istemsiz olarak ritmik bir şekilde kasılması ve gevşemesi sonucu ortaya çıkan hareketler olduğunu söyleyen Özemir, "En sık ellerde görülen titreme sağlıklı diyebileceğimiz normal kişilerde görülebilir ve belirginleşmediği sürece fark edilmez. Kişinin ellerdeki titremesi farkedilir düzeye gelince normal olmaktan çıkar. Stres, yoğun çay ve kahve içmek, açlık, yorgunluk, ani sinirlenme gibi bazı durumlar titremeyi fark edilir hale getirebilir. Bu faktör ortadan kalkınca kişi eski haline dönebilmektedir." şeklinde konuştu.

Zaman