20 Cemaziyelevvel 1446 | 22 Kasım 2024 Cuma

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Ekonomi

Ana Sayfa Haber Ekonomi

Tahsili gecikmiş alacaklar gerçekten batmıyor

Son Güncelleme: 2 ARALIK 2014 - TSİ 11:44

Varlık yönetim şirketleri batık kredilerin, ihtiyaç ve kredi kartında % 50, taşıt ve konutta % 70’ini icra yoluyla tahsil ediyor. Kart ve ihtiyaçta 2 yıl olan tahsilat süresi taşıt ve konutta 1 yıl.

Merkez Bankası’nın Finansal İstikrar Raporu’nda yaptığı çalışma Türkiye’de ‘batık’ diye bilinen kredilerin en az yarısının sonradan icra yoluyla tahsil edildiğini ortaya koydu. Merkez’e göre battı diye gösterilen ve daha sonra bir bölümü varlık yönetim şirketlerine devredilen batık kredilerde kredi kartı ve ihtiyaç kredilerinden kaynaklanan batığın yüzde 45 ile 56’sı sonradan tahsil edildi.

Rapordaki istatistiklere göre toplam 2 milyon 256 bin kişinin tahsili gecikmiş kredisi var. Bankalar bu batık kredilerin yaklaşık yarısı olan 1 milyon 120 binini varlık yönetim şirketlerine devretmiş durumda. Bankalardaki toplam batık tutarı ise şu anda 9.7 milyar lira düzeyinde. Bu rakama varlık yönetim şirketlerine devredilen krediler dahil değil.

Avukatlık şirketleri batık borcu bankalardan yüzde 12 ile 20 arasında bir tutarla satın alıyor. Yani 100 liralık batık alacağı banka en iyi ihtimalle 20 liraya satıyor. Şirketler ise 50 lira topluyor. Böylece 10 milyarlık borç aktarımından avukatlık şirketleri en az 3 milyar lira kazandılar veya önümüzdeki dönemde kazanacaklar.

Merkez Bankası istatistiklerine göre yılın ikinci çeyreğinde gözlenen işsizlik oranındaki artış kredi kartı ve ihtiyaç kredisi gibi teminatsız bireysel kredi batık oranlarına olumsuz yansıdı. İşsizlik oranı yüzde 10’a çıkarken kredi kartlarında batık oranı yüzde 6’yı geçti, ihtiyaç kerdilerinde ise yüzde 3’ün altından yüzde 4’ün üstüne yükseldi.

Varlık yönetim şirketlerine borcu bulunanların sayısı ise 2013 yıl sonuna göre yüzde 20 arttı.

ekoayrıntı.com