21 Cemaziyelevvel 1446 | 23 Kasım 2024 Cumartesi

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Hayat

Ana Sayfa Haber Hayat

Yılda 165 bin kişi kansere yakalanıyor

Son Güncelleme: 17 KASIM 2016 - TSİ 11:15

İstatistiklere göre Türkiye’de yılda yaklaşık 165 bin kişi herhangi bir kanser türüne yakalanıyor. Sağlıksız ve stresli bir yaşam ve genetik faktörlerin tetiklediği bu melun hastalıkla mücadelede en önemli şey ise erken tanı.

Her yıl 17 Kasım tarihi, “Dünya Akciğer Kanseri Günü” olarak kabul ediliyor. Erkekler arasında en sık görülen tür olan akciğer kanseri, ülkemizde çok sayıda ölüme neden oluyor. Sadece akciğer kanseri değil, diğer kanser türleri de adeta grip gibi yaygınlaşır hale geldi.

Uzmanlara göre kanserin başlıca nedenleri; sigara, alkol, stres, düzensiz beslenme, katkı maddeleri, doğal olmayan gıdalar, bilişim cihazlarının yaydığı radyasyon, çevre kirliliği ve genetik faktörler... Gün geçtikçe yaygınlaşmasına karşın, gelişen tıp teknolojileri, yeni tedavi yöntemleri ve erken tanı sayesinde birçok kanser türü tedavi edilerek kontrol altına alınabiliyor.

Dünya genelinde yılda 14 milyon kişi kanser tanısı alırken, yaklaşık 8.2 milyon kişi hastalık nedeniyle yaşamını kaybediyor. İstatistiklere göre erkeklerde sırasıyla akciğer, prostat, kolon (kalın bağırsak), mide ve karaciğer kanserleri en sık görülen türler olarak öne çıkıyor. Kadınlarda ise en çok görülen kanser türleri meme, kolon, akciğer, rahim ağzı ve mide kanserleri. sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre Türkiye’de her yıl yaklaşık 100 bin erkek, 65 bin kadın olmak üzere 165 bin kişi kansere yakalanıyor. Yılda 150 bine yakın vatandaşımızı kanser nedeniyle kaybediyoruz.

‘Rakam ürkütücü’

Türk Akciğer Kanseri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Rıza Çetingöz, akciğer kanserinin özellikle erkekler arasında en sık görülen ve ölüme neden olan kanserler arasında yer aldığına dikkat çekerek şunları söyledi:

“Her yıl yaklaşık 30 bin yeni akciğer kanseri tanısı konulurken, 20 bin vatandaşımızı bu hastalık nedeniyle kaybediyoruz. Erkeklerde tüm kanserlerin yüzde 21.8’ini, kadınlarda ise yüzde 4.9’unu akciğer kanseri oluşturuyor. Tütün ve tütün ürünlerinin tüketimi hastalığın en büyük nedenleri arasında. Öksürük, kanlı balgam, nefes darlığı, göğüs Ağrısı akciğer kanserinin habercisi olabilir. 3 risk faktörü söz konusu; Kişisel alışkanlıklar, çevresel ve genetik faktörler. Bir paket sigara içilen evlerdeki her bir çocuk günde 5 sigara içmiş kadar sigara dumanına maruz kalıyor.

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre dünya genelinde her yıl 1.8 milyon kişi yeni tanı alıyor. Ameliyat edilemeyen veya ameliyatı kabul etmeyen akciğer kanserli hastalar için SBRT tekniği adını verdiğimiz ışın teknolojisi uygulamaları sayesinde oldukça iyi sonuçlar alıyoruz. Ameliyat ettiğimiz hastalarda akciğerdeki tümörlü lob’u alarak, tümörün yayılmasını engelliyoruz.”

Milliyet