21 Cemaziyelevvel 1446 | 23 Kasım 2024 Cumartesi

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Türkiye

Ana Sayfa Haber Türkiye

İstanbul’da itfaiyenin giremeyeceği yüzlerce sokak var

Son Güncelleme: 10 ARALIK 2018 - TSİ 10:06

İstanbul’da yaşanan son 2 yangında itfaiye ekipleri, yangına dar sokak ve hatalı park nedeniyle güçlükle müdahale edebildi. Değil itfaiye aracı otomobilin bile geçemeyeceği sokaklar, olası yangın veya afet durumunda ulaşılamaz halde. Kentte itfaiye aracının giremediği 2 bin sokak bulunuyor.

İstanbul’da her yangın çıktığında “İtfaiye ekipleri, dar sokak ve park eden araçlar nedeniyle yangına müdahale etmekte güçlük çekti” sözünü çok sık duyarız. Geçen hafta da buna benzer 2 olay yaşandı. Biri Bayrampaşa’da diğeri de Fatih, Derviş Ali Mahallesi’nde. İtfaiye ekipleri sokakların darlığı ve hatalı park eden araçlar nedeniyle yangın bölgesine ulaşmakta güçlük yaşadı. 

Yangın musluğu yok

Fatih ve Bayrampaşa’daki sıkıntı İstanbul’un neredeyse tüm ilçelerinde yaşanıyor. Megakentin bazı bölgelerinde bırakın itfaiyeyi otomobillerin bile geçeceği genişlikte yol yok. Gelişigüzel park edilmiş araçlar, dar olan yolları daha da ulaşılmaz kılıyor. Bir diğer büyük sorun ise dar sokakların neredeyse tamamında yangın hidrantının (musluğu) bulunmaması. Üsküdar Mimar Sinan Mahallesi’nde de dik ve dar sokaklara rağmen acil müdahaleyi kolaylaştıracak yangın vanaları bulunmuyor.

"Mini itfaiye istasyonu olmalı"

İtfaiye ekiplerinin, İstanbul’un eski ve çarpık yapılaşmış semtlerindeki dar sokaklarda yangına müdahalesi zor olduğunu kaydeden Sabri Yalın da, “İtfaiye teşkilatı B planı olarak dar şaseli mini araçlar aldı. İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) ile bazı semtlerdeki dar sokaklarda müdahalenin daha çabuk yapılması için yangın vanası çalışması yapıldı. Fakat sokaklarındaki yangın vanaları hâlâ yetersiz. Yangına müdahalede halkın aydınlatılması da çok önemli. Yangın olduğu zaman halkın ne yapması gerektiğini bilmeli. Acil durumlarda araçların geçmesi için araçlarını nasıl park etmesi gerektiğini konusunda halkın aydınlatılması gerekiyor. İtfaiye’nin giremeyeceği sıkıntılı semtlerde mini itfaiye istasyonlarının kurulması gerekiyor. En riskli alanlar Fatih, Beyoğlu, Sarıyer, Beykoz’da” dedi.

Milliyet