Ukrayna krizi türkiye enerji koridorunu öne çıkardı
Son Güncelleme: 11 MART 2014 - TSİ 11:36
Hazar Forumu’nda “Güney Gaz Koridoru” masaya yatırılırken enerji sektörü uzmanları, Ukrayna’da devam eden krizin Türkiye üzerinden Avrupa’ya gaz taşıyacak boru hatlarının önemini artırdığı konusunda mutabık kaldı
Hazar Strateji Enstitüsü Genel Sekreteri Haldun Yavaş, “Ukrayna’da patlayan krizle birlikte AB, Güney Gaz Koridoru’nun yani Trans-Anadolu (TANAP) ve Trans-Adriyatik (TAP) doğalgaz boru hatlarının önemini daha iyi anladı. Rusya, Ukrayna’yla yaşadığı krizlerden dolayı daha önce iki kez kış mevsiminde gazı kesmişti. Ukrayna’daki mevut kriz Avrupalılara Türkiye üzerinden bir boru hattı mecburiyetini tekrar hatırlattı” dedi.
Yavaş, Türkiye üzerinden transit geçecek Güney Gaz Koridoru’nun anlaşması sağlanan Azeri gazına ilaveten Türkmenistan, Irak ve Doğu Akdeniz gazıyla takviye edilmesi gerektiğini vurguladı.
Azerbaycan’ın kamu petrol şirketi SOCAR’ın Brüksel Temsilcisi Vusal Mammadov, “Ukrayna’daki son gelişmeler Hazar gazının Avrupa’ya ulaştırılmasının önemini daha da artırdı ama bu olaylar yaşanmasaydı da önemliydi. Çünkü Güney Gaz Koridoru’yla AB’nin tamamen yeni bir gaz yatağına erişimi olacak. Halihazırdaki projeler AB’yi alternatif bir kaynakla buluşturmuyor” tespitinde bulundu.
BOTAŞ Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Said Arınç da forumda yaptığı konuşmada, dünyadaki doğalgaz rezervlerinin yüzde 74'ünün Türkiye’nin etrafında bulunduğunu hatırlatarak Avrupa’nın ilave doğalgaz talebinin ve arz güvenliği ihtiyacının karşılanmasında Türkiye’nin kilit konumuna dikkat çekti.
Arınç, Güney Koridoru’ndaki mevcut altyapı ve planlanan yeni boru hatlarıyla Azeri gazına ilaveten Hazar havzasındaki yeni yatakların, Irak ve Akdeniz gazının orta vadede AB pazarına ulaştırılabileceğini belirtti. İbrahim Said Arınç, BOTAŞ’ın TANAP’taki mevcut yüzde 20 hissesini artırmayı hedeflediğini ifade etti.
topraksuenerji.org