4 Şubat, Dünya Kanser Günü...
Son Güncelleme: 4 ŞUBAT 2014 - TSİ 11:37
Sağlık Bakanlığı’ndan, kansere karşı gerekli önlemlerin alınmaması halinde 2030’da yıllık 22 milyon yeni vakanın ortaya çıkacağı, böylece 2008 ile kıyaslandığında yeni vakalarda yüzde 75 artış olacağının tahmin edildiği bildirildi.
Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği, 'Dünya Kanser Günü' nedeniyle dün basın toplantısı düzenledi. Dünya Kanser Kontrol Örgütü Gelecek Dönem Başkanı Prof. Dr. Tezer Kutluk, Dünya Sağlık Örgütü'nün son verilerine göre dünyada bir yılda 14 milyon insanın kansere yakalandığını söyleyerek "Kansere yakalananların 8 milyonu hayatını kaybetti. Kötü haber kanser artmaya devam ediyor iyi haber ise çaresiz değiliz yapabilecek çok iş var. Tünelin sonunda ışık var. Kanseri tarihe gömeceğiz" dedi. Kanser hakkında halk arasında birçok yanlış kanı olduğunu da ifade eden uzmanlar kanserin gizlenmesi gereken bir hastalık olmadığını, kanserde erken teşhisin önemli olduğu, kanserde tedavi yöntemlerinin gelişmesiyle iyileşme olasılığının yükseldiğini söyledi.
Toplantıda konuşan Doç. Dr. Murat Gültekin de dünya genelinde erkeklerde en sık akciğer, kadınlarda ise meme kanserinin görüldüğü bilgisini vererek, "En fazla ölüme akciğer kanseri neden oluyor. Türkiye'deki rakamlar karşılaştırdıklarını ve Türkiye'deki kanser oranlarının, Fransa, Avustralya, Almanya, Kanada, ABD, İngiltere ve Japonya olmak üzere gelişmiş ülkelerin gerisinde. Gelişmiş ülkelerde kansere yakalanma oranı her 100 bin kişide 250'in üzerinde iken, Türkiye'de bir yılda 100 bin kişide 221 kişiye kanser teşhisi konuluyor" dedi.
Sigaradan Uzak Dur!
Türk Kanser Savaş Derneği başkanı Prof. Şuayib Yalçın da, kanserden korunmak için sigaradan uzak durmak, sağlıklı beslenme ve sporun yanı sıra kanser taramalarının zamanında yapılmasını önerdi.
Tedbir alınmazsa kanser 2030’da yüzde 75 artacak
Sağlık Bakanlığı’ndan, kansere karşı gerekli önlemlerin alınmaması halinde 2030’da yıllık 22 milyon yeni vakanın ortaya çıkacağı, böylece 2008 ile kıyaslandığında yeni vakalarda yüzde 75 artış olacağının tahmin edildiği bildirildi.
Sağlık Bakanlığı Kanser Daire Başkanı Doç. Dr. Murat Gültekin ise Türkiye genelinde tüm kanser tedavilerinde 5 yıl ve üzeri hayatta kalma istatistiklerinin yüzde 50’nin üzerinde çıktığını bildirdi. Gültekin, bu oranın dünya ortalamalarına yakın olduğunu söyledi.
Bakanlıktan, 4 Şubat Dünya Kanser Günü dolayısıyla yapılan açıklamaya göre, Kanser Günü’nde insanların bilinç düzeyinin artırılması, kansere ilişkin farkındalık oluşturulması için dünyada ve Türkiye’de çeşitli etkinlikler düzenleniyor.
Kanser, dünyada ve Türkiye’de kalp-damar hastalıklarından sonra ikinci ölüm sebebi oldu. Dünyada, 2012’de toplam 14,1 milyon yeni kanser vakası ortaya çıktı. Bu vakalardan 8,2 milyonu kanser nedeniyle hayatını kaybetti.
Dünyada en çok yüzde 13 ile akciğer, yüzde 11,9 ile meme ve yüzde 9,7 ile kolon kanserleri görülüyor. Kanser nedeniyle gerçekleşen ölümler arasında ilk sırada yüzde 19,4 ile akciğer, yüzde 9,1 ile karaciğer ve yüzde 8,8 ile mide kanseri yer alıyor. Dünya genelindeki kanserlerin üçte biri önlenebilir, üçte biri de erken teşhis edildiğinde tedavi edilebiliyor. Türkiye’de yılda yaklaşık 162 bin kişi kansere yakalanıyor. Kanser görülme sıklığı erkeklerde yüz binde 269,7, kadınlarda ise yüz binde 173,3. Erkeklerde en sık yüzde 28 ile akciğer, kadınlarda ise yüzde 24 ile meme kanseri görülüyor.
Milliyet, Sabah