Soma'da hem altın hem bakır bulundu
Son Güncelleme: 14 KASIM 2015 - TSİ 10:33
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun, Soma’da 100 tondan fazla altın rezervi bulunduğunu hatırlatarak, “Soma’da açık altın işletmelerinde yüzlerce hatta binlerce kişi çalışacak. Sadece altın değil bakır, çinko ve kurşun gibi önemli metalleri bünyesinde barındırıyor” dedi.
MTA’da basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Alaboyun, Soma’da 2013’ten beri rezerv çalışmalarının devam ettiğini belirterek, “Bölgede 100 milyonluk tespit edilmiş cevher var. Bu cevherin de 1 tonunda 1 gram altın var. Oranladığımızda 100 ton saf altın demek. Bu artabilir, ama bizim görünür olarak söylediğimiz rezerv bu. Sondaj çalışmaları devam ediyor. Rezerv daha da yukarı çıkacak, belki de 150 ton altın bulmayı umuyoruz. Mevcut bulduğumuz altın rezervi Türkiye’nin toplam altın rezervinin 7’de biri yani yüzde 14’üne denk geliyor. İnşallah daha araştırılacak çok yerler var. Bu bulduğumuz cevher yer altı cevheri değil yüzey cevheri. Yerden 100 metre civarında bir yatakla açık işletmeyle elde edilecek bir cevher. Türkiye’de bu konuda derin sondajlara yeni başlıyoruz” dedi.
Çinko ve kurşun da var
Alaboyun, gelişmiş teknolojiyle madenlerin tamamen enini, boyunu ve içeriğini belirleyip bilgisayar ortamında tamamen simülasyon yapacaklarını dile getiren Alaboyun, şunları söyledi:
“Sadece altın değil bakır, çinko ve kurşun gibi önemli metalleri bünyesinde barındırıyor. Bir taraftan altın alırken diğer yandan bakır, çinko ve kurşun elde ediyorsunuz. Orada açık işletmeyle yüzlerce hatta binlerce kişi çalışacak. Bunların zenginleşme prosesleri yapılacak orada da yüzlerce insan çalışacak. Rafineri aşamasında da yüzlerce insan çalışacak. 3-4 bin kişiyi istihdam edebilecek bir kapasite olacağı kanaatindeyim. Soma deyince aklımıza 301 madencimiz geliyor, kaza geliyor. Somalılarla bu güzel haberi paylaşmayı arzu ettik.”
Türk Akımı zaman alacak
Ali Rıza Alaboyun, Rus doğalgazını Türkiye üzerinden taşıması planlanan Türk Akımı için, “Başlangıçta dört boru hattı olarak intikal ettirildi. Bir tanesi doğrudan Türkiye’ye gelip BOTAŞ’ın dağıtım hattına girecek. Diğer üçünün de Yunanistan üzerinden Avrupa’ya götürülmesi öngörülüyor. Tüm görüşmeler zaman alıyor ve alacak. Türkiye’ye gelecek bu boru hattının Yunanistan çıkışına kadar yapımının sorumluluğu kimde olacak, bunu Türkiye olarak biz mi yapacağız, Ruslarla ortak mı yapacağız? Bunlar daha açıklığa kavuşturulmadı. Türk Akımı görüşmelerine karşı olmadığımızı ilan ettik” dedi.
Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi’nde (TANAP) Azerbaycan’la görüşmelerin 3 - 3.5 sene sürdüğünü hatırlatan Alaboyun, “Ruslarla da böyle 9-10 ayda sonuca varmamız beklenmemeli. Bunlar çok kısa sürede realize olacak projeler değil. Zaman isteyen sadece ekonomik boyutu olmayan hem siyasal hem diplomatik boyutu olan bir projedir” ifadesini kullandı.
Milliyet