En çok elektronik ürünlerden şikayetçi olduk
Son Güncelleme: 17 ŞUBAT 2012 - TSİ 10:22
Tüketiciler Birliği Onur Kurulu Başkanı Aydın Ağaoğlu, birliğin başvuru merkezine gelen şikayetlerden derlenen 2011 Yılı Hak İhlalleri Raporu'na göre, 2009 ve 2010 yıllarında tüketicilerin en çok bankacılık ve iletişim sektöründen şikayetçi olduklarını, 2011 yılında ise en çok şikayetin elektronik ürünlerle ilgili yapıldığını söyledi.
Ağaoğlu, Tüketiciler Birliğinin 2000 yılından beri, derneğe başvuran tüketicilere başvuru merkezi aracılığıyla ücretsiz hukuki yardım hizmeti verdiğini bildirdi.
Birliğe yapılan başvurular için resmi kayıt tutulduğunu, hak ihlalleri raporunun da kayıtlı verilere göre hazırlandığını ifade eden Ağaoğlu, ''Son 3 yılda birliğe toplam 27 bin 955 adet başvuru olmuştur. 2009 yılında 8 bin 127, 2010 yılında 7 bin 68 ve 2011 yılında 12 bin 760 başvuru yapılmıştır. Bu başvurular arasında yüzde 19 ile tüketici elektroniği alanındaki şikayetler öne çıktı. Yüzde 14 iletişim ve bankacılık, yüzde 11 ev gereçleri, yüzde 6 dayanıklı tüketim malları alanında şikayetler yapıldı'' diye konuştu.
2009 ve 2010 yıllarında en çok şikayetin bankacılık ve iletişim sektörlerinden geldiğini, geçen yıl ise tüketici elektroniğinin en çok mağduriyet bildirimi yapılan sektör olduğuna dikkati çeken Ağaoğlu, garanti şartlarına uyulmaması ve satış sonrası hizmetlerdeki sorunlardan dolayı tüketicilerin birliğe yöneldiğini söyledi.
Elektronik ürünlerin satış süresi hizmetleriyle ilgili şikayetlerde artışlar olduğunu ifade eden Ağaoğlu, şu görüşleri dile getirdi:
''Ben bunu şuna bağlıyorum. 2011 yılının Nisan ayında Garanti Yönetmeliği ile ilgili birtakım değişikliklere gidildi. Gerek firmalar gerek yetkili servisler gerekse tüketiciler için kaotik dönem oluşturdu. Örneğin, eskiden bir yıl içinde farklı arıza 5 kez, aynı arıza 3 kez ortaya çıktığında tüketicinin ürünün bedelini geri isteme hakkı dahil olmak üzere, seçimlik hakları vardı. Oysa yapılan değişiklikle 'farklı veya aynı' kavramı kaldırıldı; 4 kez arızalanması halinde tüketicilerin ürün bedelini geri isteme veya yenisini isteme hakları tanındı. Bu konuda gerek firmalar gerek servisler gerekse tüketiciler tereddüte düştü.''
Ağaoğlu, bankacılık ve iletişim sektörlerindeki şikayet başvurularının devam ettiğini belirterek, ''Bu konuda bankalar bir miktar önlem aldı. Yeniledikleri kredi kartlarının sözleşmelerinde kart ücretini tüketicinin imza attığı sayfaya koydular. Dolayısıyla tüketici o kartı almıyor ya da o maddeyi iptal ettirerek alıyor. Bu nedenle şikayetler azaldı. Kredi Kartları Kanunu'na uygun olarak ekstrelerinde iri puntolarla kart aidatından da bahsediyorlar. Bunu gören tüketici dilerse o kartı ya kullanmaktan vazgeçiyor ya da kart aidatına itirazı iletip bir orta yol buluyor'' şeklinde konuştu.
HABER7