Ebola önlemleri ekonomiyi de vurdu
Son Güncelleme: 11 AĞUSTOS 2014 - TSİ 12:16
Ebola salgınından etkilenen ülkeler, önlemlerin ekonomilerine getirdiği yükle sarsılıyor. Karantina bölgelerinde kıtlık ve pahalılık yaşanırken, daha fazla sağlık çalışanı istihdam edilmesi gerekiyor
Batı Afrika'da dört yılda bine yakın kişinin ölümüne sebep olan ebola virüsü dolayısıyla alınan önlemler yeni krizleri de beraberinde getirdi. Karantina altındaki bölgelerde seyahat engeli sebebiyle iş yolculuklarının durduğu, bunun da gıda kıtlığı ve fiyat artışlarına neden olduğu belirtildi. "Ahtapot operasyonu" ismi verilen karantina kapsamına giren ülkelerde yaptırımları uygulamakla görevli 1500 asker ve polis konuşlandırıldı. Kontrol noktalarına uzak bölgelerde çalıştırılmak üzere ek sağlık çalışanlarına ihtiyaç duyulduğu kaydedildi. Ebola vakalarını zamanında rapor etmeyen sağlık çalışanlarına ağır para cezaları uygulandığı öğrenildi. Birleşmiş Milletler Dünya Sağlık Örgütü'nün uluslararası acil yardım çağrısında bulunduğu salgından en çok etkilenen ülkelerin Sierra Leone, Liberya ve Gine olduğu belirtilirken, eboladan ölüme rastlanmamasına rağmen Gine ve Liberya'yla sınırı bulunan Fildişi Sahili'nde de alarm seviyesi yükseltildi. Gine, Sierra Leone ve Liberya sınırlarını kapattığı haberlerini yalanladı. Sınırlarda sadece sağlık önlemlerinin alındığı belirtildi.
Liberya Devlet Başkanı Ellen Johnson Sirleaf salgının yol açtığı krizin iyi yönetilememesi nedeniyle özür diledi. Nijerya Sağlık Bakanlığı eboladan ölenlerin cenazelerin ülkede ve yurt dışında taşınmasına yasak getirdi. Buna göre Nijerya'da ölen yabancılar da ülkede defnedilecek.
Sabah