YGS adaylarına önemli uyarılar
Son Güncelleme: 8 MART 2016 - TSİ 10:05
ÖSYM Başkanı Ömer Demir, "Sınavın bitmiştir, cevap kağıtlarınızı kitapçığın arasına koyun" uyarısından sonra soruları yanıtlamaya devam eden adayların bütün emeğini zayi edeceğini belirterek, "Onun için özellikle bu konuda hassas olmalarını bekliyoruz. Çünkü çok sayıda kişinin geçtiğimiz yıl içinde bu kayıtlardan sınavını iptal ettik. Bu kopya değil, kural ihlali" dedi.
Demir, bir grup gazetecinin, 13 Mart Pazar günü gerçekleştirilecek üniversiteye girişte birinci aşama olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı'na (YGS) ilişkin sorularını yanıtladı.
YÖK'ün aldığı kararla YGS'de uygulanan 140 baraj puanının 150'ye çıkarıldığını hatırlatan Demir, bu yılki YGS'de, bu değişikliğin dışında, sınavın içeriği ve organizasyonu açısından geçmiş senelerdekinden farklı durum olmayacağını söyledi.
Sınav güvenliği bakımından tüm tedbirlerin alındığını bildiren Demir, "Şu anda sorularımızın tümü matbaada basılma aşamasında. Sağlıklı şekilde sınavı yapacağız" diye konuştu.
Bu yıl sadece Şırnak'ta YGS'nin yapılmayacağını, burada sınava girecek adayları birkaç ile kaydırdıklarını anlatan Demir, "Bunun dışında sınav organizasyonunda bir değişiklik yok. Orada 7 bin 593 dolayında bir öğrenci var toplam" bilgisini paylaştı. Demir, bir soru üzerine, Şırnak'taki öğrencilerin sınava kendi imkanlarıyla gideceklerini ancak yerel desteklerin olabileceğini ifade etti.
Soruların başka sınavda kullanılma şansı kalmadı
ÖSYM Başkanı Ömer Demir, kurumun yaptığı merkezi sınavların sorularının yalnızca yüzde 20’sinin yayımlanması kuralının bu yıl değişebileceğini açıkladı. Demir, bu kuralı yeniden değerlendirmek istediğini söyledi.
2 milyon kişinin gördüğü sorunun zaten kamuya mal olduğunu ifade eden Demir, kuralın temel amacının adayların sorulara odaklı hazırlık sürecine girmesini engellemek olduğunu söyledi. Demir, “Bu konu belki yeniden değerlendirilebilir. ‘Soruları açıklamayalım, biriktirdiğimiz bazı soruları daha sonraki sınavlarda sorabiliriz’ gerekçesiyle bunu başlatmışlar. Bütün adaylar şifreleriyle şu an soruları görüyor. O sorunun başka bir sınavda kullanılma şansı kalmadı. Dolayısıyla başlangıçtaki amaçlardan birisi tamamen ortadan kalktı. Diğeri de sorulara odaklanılmasın, soru odaklı değil konu odaklı çalışılsın ve biz onun bilgi düzeyini ölçmeye çalışıyoruz. Böyle bir yönlendirme yapmayalım soruları yayınlayarak idi. Onu da değerlendireceğiz, belki bu konuda yeni bir karar vermek durumunda kalabiliriz” dedi. Demir, konunun bu hafta ÖSYM Genel Kurulu’nda görüşüleceğini dile getirdi.
Gizli gözlemci kimse tarafından bilinmeyecek
“Sınavlarda görev alacak gizli gözlemcilere” ilişkin soru üzerine Demir, salon gözlemcisi olarak, adının açıklanmayacağı, hiç kimsenin bilmeyeceği, sadece aday kimliğiyle sınava girecek ÖSYM görevlilerinin bulunacağını vurguladı.
Bu uygulamayı dört-beş sınavda denediklerini bildiren Demir, “Salon başkanının, bina sınav sorumlusunun, o ildeki ÖSYM koordinatörünün bilgisi dışında aday kimliği olan ÖSYM görevlileri olacak. Sınav güvenlik tedbirlerinden ilave bir konu bu. Bu bütün sınavlarda olacak. Bütün salonlarda olabilir” dedi. Demir, bütün sınavlardan sonra sınavın ardından adaylara anket uygulaması yapacaklarını, sonuçlar açıklanıncaya kadar aday işlemleri sistemi üzerinden anket doldurulabileceğini de sözlerine ekledi.
Milliyet