Bakliyata stoktan zam çıktı
Son Güncelleme: 4 OCAK 2014 - TSİ 10:28
2013’ü ortalama yüzde 25’lik zamla kapatan bakliyat ürünlerinde, 2014’te de yeni zamlar kapıda. Çiftçi sayısının ve üretimin düşmesiyle fiyatların arttığını söyleyen sektör temsilcileri, fiyatların artmasında ‘stokçu tüccarların’ da etkili olduğunu iddia ediyor
Stoklar ve yurtiçinde üretimin düşük olması, bakliyat üreticisi ülkelerdeki iklimsel felaketler, 1 kilogram fasulyenin fiyatının market raflarında 6 lirayı geçmesine neden oldu. Kuru fasulye 2013’ü yüzde 59’lık zamla kapatırken, yeşil mercimekte de yüzde 19’luk artış yaşandı. Patates ise zam şampiyonları arasında, fiyatlardaki yükseliş yüzde 110’u geçti.
Ürünün özelliklerine göre 26 liraya kadar çıkan fasulye fiyatların düşürülmesi için Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) harekete geçmesi gerektiğini ifade eden Türkiye Ziraatçiler Derneği Başkanı İbrahim Yetkin, pirinçte de aşırı fiyat artışı yaşandığını, TMO’nun fiyatları dengelemek için 100 bin tonluk ithalat yapılacağını açıkladığını belirtti. Yaklaşık 2 hafta önce TMO ile görüşme yaptıklarını söyleyen Yetkin, “Bakliyatta olduğu gibi, pirinçte de ürünlerin fiyatları zamlandı. Bunun sebebi hem üretimin azalması, hem de ‘stokçu tüccarların’ olması. TMO da fiyatları dengelemek adına pirinç ithalatı yapılacağını açıkladı. ‘Stokçu tüccarlar’ panikledi, piyasaya ürün sürmeye başladı. Daha ithalat yapılmadan pirinç fiyatlarında yüzde 10’luk bir düşüş yaşandı” dedi.
Zamlar çiftçiyi kaçırdı
TMO’nun bu hamlesinin diğer alanlarda yapılması gerektiğini savunan Yetkin, ancak TMO’nun bu kararı tek başına alamadığını, bakanlar kurulunun yetki vermesi gerektiğini söyledi. TMO işin içinde olmayınca tüccarların piyasayı belirlediğini dile getiren Yetkin, “Mercimek üretimimiz yok denecek kadar az. Fasulyede de durum pek farklı değil. Çiftçiler üretmiyor. Maliyetlerini bile karşılayamıyorlar. Elektrikten suya, arazi kira bedelinden tohum fiyatlarına kadar her şeye zam geldi” dedi.
Radikal