20 Cemaziyelevvel 1446 | 22 Kasım 2024 Cuma

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Hayat

Ana Sayfa Haber Hayat

Yüz felcine karşı kulaklarınızı koruyun

Son Güncelleme: 1 MART 2018 - TSİ 10:36

Soğuk ve rüzgarlı havalarda görülen yüz felci, kulak arkasındaki sinirin sıkışmasına bağlı olarak zonklayıcı bir kulak ağrısıyla ortaya çıkıyor.

Soğuk havalarda rüzgara maruz kalınmaması gerektiğini belirten Uzm. Dr. Hale Tüzün, kulak bölgesi ve yüzün kaşkol, kalın bir şal, bere, kapüşonlu montlar ya da kulaklıkla korunması gerektiği uyarısında bulundu. Kış aylarında ortaya çıkan yüz felci, dudak uçuğu ya da kulak enfeksiyonu gibi rahatsızlıklardan sonra da görülebiliyor.

Yüz kaslarında görülen güçsüzlük durumunu yüz felci olarak tanımladıklarını belirten Tüzün, “7. sinir olarak adlandırılan fasial sinirin yüzde kaş, alın, burun kanadı, ağız kenarı gibi mimik kaslarını hareket ettirmektedir. Bu sinirin beyin sapından çıktıktan sonra ilerlediği yol boyunca soğuk hava, travma ve çeşitli enfeksiyonlar gibi nedenlerle hasarlanması yüz felcine neden olabilir. Yüz felci vakaları özellikle kış aylarında artış göstermektedir” diye konuştu.

Yüz felci tedavisinde birtakım ilaçlar kullanıldığını söyleyen Tüzün, 6’ıncı aydan sonrasına dikkat çekti. Tüzün, “Ne kadar erken dönemde başlanırsa tedavi başarısının da o kadar yüksek olduğu görülmektedir. Çoğunlukla ilk 3- 8 hafta düzelmenin maksimum olduğu dönemdir. 3-6 ay içinde düzelme süreci devam eder.

Yüz felcinin 6. aydan sonra da geçmeyip kalıcı hale gelmesi durumunda, kulak burun boğaz hastalıkları uzmanlarıyla durum değerlendirmesi yapılır ve cerrahi yöntemlerle sinirin rahatlatılması mümkün olabilir. Yüz felci tekrarlayıcı olabilmektedir. Özellikle altta yatan diyabet, tiroit hastalığı gibi nedenler varsa tekrarlama riski artar” dedi.

Milli Gazete