Mülteci trajedisi
Son Güncelleme: 21 HAZİRAN 2014 - TSİ 10:35
BM, “20 Haziran Mülteciler Günü” dolayısıyla dün yayımladığı raporda savaş, çatışmalar nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kalan, yerinden edilen insan sayısının 2013 yılı itibariyle 51.2 milyona ulaştığını duyurdu. Böylece 2. Dünya Savaşı’ndan bu yana ilk kez 50 milyon sınırı aşılmış oldu
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin( BMMYK) dün yayımladığı rapor, mülteci sorunun alarm duruma geldiğini bir kez daha ortaya koydu. Hükümetler, sivil toplum kuruluşları tarafından derlenen ve kuruluşun kendi kayıtlarına dayalı verilere dayanan BMMYK yıllık Küresel Eğilimler Raporu’na göre, 2013’te iç savaşlar, çatışmalar ve şiddet olayları nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kalanların sayısı, bir önceki yıla oranla 6 milyon artarak 51,2 milyona yükseldi. Bu sayı, 16.7 milyon mülteciyi, 33.3 milyon yaşadıkları ülke içinde yerinden edilenleri, 1.2 milyon iltica başvurusu yapanı kapsıyor. BM, mülteci sayısının İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana en yüksek seviyeye ulaştığını açıkladı.
2013 yılı sonu itibariyle mültecilerin sığındığı ülkeler arasında Pakistan, 1.6 milyon kişi ile birinci sırada, İran 857 bin ile ikinci sırada yer alıyor. Listeye göre Lübnan’da 857 bin kayıtlı, Ürdün’de 641 bin, Türkiye ise 609 bin mülteci var. Lübnan nüfusuna göre en çok mülteci ağırlayan ülke. Ülkedeki 5 kişiden biri mülteci. Gelişmekte olan ülkeler, mültecilerin yüzde 86’sına ev sahipliği yaparken, refah seviyesi yüksek olan ülkeler ise sadece yüzde 14’ünü barındırıyor. Avrupa Birliği’nden 28 ülke sadece 30.500 Suriyeliyi ağırlıyor.
BMMYK, Avrupa Birliği dışında iki büyük güç Çin ve Rusya’nın da mülteciler konusunda hiçbir adım atmadıkları eleştirisinde bulundu. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği Başkanı Antonio Guterrees, İngiliz BBC kanalına yaptığı açıklamada dünya çapında çatışmaların sayısının gün geçtikçe arttığını, eski çatışmaların ise sanki hiç bitmeyecek gibi olmadığını söyledi. Guterrees, “Dünya her geçen gün daha fazla şiddetle doluyor ve daha fazla insan kaçmaya zorlanıyor. İnsani yardım kuruluşlarının bununla baş etmek için kapasitesi ve kaynağı yok. Tüm bu krizler çıkarken Güvenlik Konseyi’nin felç olduğunu görmek, çok da anlaşılır bir şey değil. Beni en çok öfkelendiren şey, insanların acı çekmesi, birçok masum insanın ölümünü görmek, bir sürü suçsuz insanın kaçtığı hayatlarının tamamen paramparça olduğunu görmek ve dünyanın bu saçmalığa bir son veremediğini görmek” dedi.
Hürriyet