21 Cemaziyelevvel 1446 | 23 Kasım 2024 Cumartesi

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Hayat

Ana Sayfa Haber Hayat

M. Zahid Kotku ve M. Es'ad Coşan hocaefendiler Kırıkkale'de yâd edildi

Son Güncelleme: 28 KASIM 2015 - TSİ 11:03

Kırıkkale'de Mehmed Zahid Kotku ve Mahmud Es'ad Coşan hocaefendiler doğumlarının hicri yıldönümlerinde yâd edildi.

Kırıkkale Ahlak Kültür ve Çevre Derneği (AKÇED) ile Kur'an'ın Anlamıyla Buluşmak Platformu il temsilciliğinin ortaklaşa olarak İl Kültür Müdürlüğü Konferans Salonun'da düzenlediği program, Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başladı.

KAB Kırıkkale İl Temsilcilisi ve AKÇED gönüllüsü Bedri Özçelik, dernek çalışmaları hakkında bilgi vererek, önemli şahsiyetlerin topluma tanıtılmasında köprü vazifesi üstlendiklerini belirtti.

İslam alimlerinin insanları Allah'a ve resulüne yönlendirdiklerini dile getiren Özçelik, "Allah dostları olan insanların tek amacı Allah'ın rızasını kazandırmak ve Allah'a iyi kul olmayı sağlamaktır. Asıl mesele gönül önderlerinin ve Allah dostlarının takipçisi olmaktır. Düzenlediğimiz programda gönüller Sultanı Mehmed Zahid Kotku hocamızın doğumlarının 122. yılı ile ilim, fikir ve gönül önderi Mahmud Es'ad Coşan hocamızın ise doğumlarının 80. yılında onları Kırıkkale'deki sevenleri olarak yad etmiş olduk" dedi.

Programa Kayseri'den konuşması olarak katılan İlahiyatçı Yazar Asım Cengiz Gür de, "Salih Kulların Anıldığı Yere Rahmet İner" konulu bir konferans verdi.

Mehmed Zahid Kotku ve Mahmud Es'ad Coşan hocaefendilerin topluma ışık tutan çok önemli şahsiyetler olduğunu hatırlatan Gür, şunları söyledi:
"Kur'an-ı Kerim peygamberleri, salih ve salihaları anlatır ve hatırlanıp anlatılmasını emreder. Çünkü kamil insanlar dünyayı Allah'ın emri doğrultusunda imar ederler ve insanlara önderlik ederek, doğru yola sevk ederler. Alimler, Allah'ın rızasına giden yolun aydınlatıcısıdır. Örnek hayatların zihnimize ve kalbimize yerleşmesi, hayatımıza aksetmesi hepimize çok değer kazandırmaktadır. Kendilerini büyük bir değer kabul ettiğimiz şahsiyetlerin iki önemli özelliği vardır. Onlar yüksek bir ideal sahibidirler ve bu ideale ulaşmak için büyük bir heyecanla aksiyon gösterirler. Büyük insanların büyüklüğü, büyük işler başarmaları değil, zamanın en gerekli olan işini yapmalarıdır."

Mehmed Zahid Kotku Rahmetullahialeyhin mütevazı, sade, gösterişsiz ama vakur bir hayat sürdüğünü, vazifesinin idrakinde olarak topluma ışık tuttuğunu aktaran Gür, "Mehmed Zahid Kotku hocaefendi, her türlü zorluklara rağmen sevgili Peygamber efendimize tam manası ile nasıl uyulabileceğini yaşayarak toplumu haberdar etmiş ve toplumu kamil insan olma yoluna eşvik ederek yaşamıştır. Mehmed Zahid Kotku, dünyaya ve olaylara sevgili Peygamber efendimizin baktığı açıdan bakabilmeyi ve insanları O'nun gibi yaşamaya sevk etmiştir.

Mahmud Es'ad Coşan hocaefendi de yüksek bir ideal sahibi, hiçbir zaman ümitsizliğe kapılmayan, sevgi ve merhamet sahibi bir salih kimse olmuştur. İdealini gerçekleştirmek için Kur'an ve sünnet-i seniyyeyi esas alarak yaşamış, bu yol ve metodu insanlara tavsiye ve telkin etmiştir. Müttaki bir hayat sürmüş ve kendisinden sonraki çağlarda dahi uygulanabilecek fikir, eylem, insan ve müessese modeli ortaya koymuştur" dedi.

Örnek şahsiyetlerin anılması sayesinde bireylerde kalben ve ruhi yönden de etkilerinin olduğunu dile getiren Gür, büyük şahsiyetlerin sosyal hayata da etkilerinin yansıması ile dünya ve ahiret hayatında selamet ve saadetin yollarının açılabileceğini sözlerine ekledi.

Programda konuşmaların ardından katılımcılara aşure ikram edildi ve çekilişle belirlenen çok sayıdaki davetliye Mehmed Zahid Kotku ve Mahmud Es'ad Coşan hocaefendilerin kitapları hediye edildi.