20 Cemaziyelevvel 1446 | 22 Kasım 2024 Cuma

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Ekonomi

Ana Sayfa Haber Ekonomi

'İthal etin faturası 5 milyar dolar'

Son Güncelleme: 5 EKİM 2017 - TSİ 11:22

TZOB Başkanı Bayraktar, “2010’dan bu yana kasaplık, besilik, damızlık canlı hayvan ve et ithalatına 5 milyar dolar döviz harcandı. Hayvancılık memleketi olan ülkemizin ithalata mecbur kalması kabul edilemez” dedi.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 2010 yılından bu yana kasaplık, besilik, damızlık hayvan ve et ithalatına 5 milyar dolara yakın para harcandığını belirterek, “Buna devam edilmesini doğru bulmuyoruz. En kısa zamanda ithalata son verecek politikaların oluşturulması ve uygulanması gerekiyor” dedi.

Bayraktar, dün düzenlediği basın toplantısında halkın yeterli hayvansal proteine ulaşması için et tüketiminin artmasının önemine işaret ederek, şunları söyledi:

“2010-2016 döneminde kırmızı et üretimimiz 781 bin tondan 1 milyon 173 bin tona, kanatlı eti üretimiz 1 milyon 476 bin tondan 1 milyon 926 bin tona yükseldi. Çiftçimiz, her türlü olumsuzluğa rağmen et üretimini artırıyor. Hayvancılık desteklerinin artarak devam etmesi çok önemlidir. Türkiye gibi hayvancılık memleketi olan bir ülkenin ithalata mecbur kalması kabul edilebilir bir şey değildir.”

Etteki sorunun temelinde süt fiyatlarındaki istikrarsızlığın yattığını belirten Bayraktar, “Çiğ süt ile perakende süt fiyatları arasındaki makas 4 katına yaklaşmıştır. 2014 yılı Temmuz ve ağustos aylarındaki oran bugün olsa çiğ süt fiyatları, 1 lira 14 kuruş değil, 1 lira 56 kuruş olacaktı. Üreticinin litre başına zararı 42 kuruştur. Bu böyle gitmez. Bundan ne üretici ne de tüketici kazançlı çıkmıştır” dedi.

Milliyet