21 Cemaziyelevvel 1446 | 23 Kasım 2024 Cumartesi

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Ekonomi

Ana Sayfa Haber Ekonomi

Çöpe giden gıdalar açlığı önleyebilir

Son Güncelleme: 17 EKİM 2016 - TSİ 12:44

Dünya genelinde 600 milyon insan obezite hastasıyken, 800 milyon insan açlık çekiyor. Her 4 saniyede 1 insan açlık sebebiyle ölüyor. 1 milyardan fazla insan günde 3 TL’nin altında bir gelirle hayatını sürdürüyor.

Yapılan araştırmalara göre yılda 100 milyar TL harcanarak bu durumu önlemek mümkünken, yine bir yıl boyunca çöpe giden gıdalarla 20 yıllık açlığa çözüm bulunabilir. 

Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır, 16 Ekim Dünya Gıda Günü’nde yaptığı açıklamalarla birçok gerçeği gözler önüne serdi.

”800 milyon insan açlık çekiyor”

Dünya genelinde 800 milyondan fazla insanın açlık çektiğini, her 4 saniyede bir insanın ise açlıktan hayatını kaybettiğini söyledi. Çandır, çöpe giden gıdalarla açlığın önlenebileceğini dile getirdi. 600 milyon insanın obezite ile mücadele ettiğini belirten ATB Başkanı Ali Çandır, 1 milyardan fazla insanın ise günde 3 TL’den daha az para ile geçinmek zorunda olduğunu söyledi. Çandır, “Yılda 100 milyar TL harcayarak bu durumu önlemek mümkün, yine 1 yıl boyunca çöpe giden gıdalarla 20 yıldan fazla süre açlığı önleyebiliriz” dedi.

“Kayıpsız ve katma değeri yüksek gıda”

Tarımsal üretim ve gıdaya erişim konusunda zengin ülkeler arasında olan Türkiye’de farklı sorunlar bulunduğunu söyleyen Çandır, “Çünkü biz dünyanın çöpünü üretenler arasında yer almaktayız. Sadece tarladan sofraya kadar geçen dönemde yüzde 20-30 düzeyinde ürünlerde zayiat ve fire veriyoruz. Yine günlük olarak ürettiğimiz ekmeğin yüzde 5’ini israf ediyoruz” diye konuştu. Ürünleri kayıpsız ve katma değeri yüksek olarak pazarlama politikası yerine sadece üretim miktarını arttırmaya odaklanan politikaların benimsendiğine ifade eden Ali Çandır, “Enerjimizi, ürünün üretildiği noktada paketlemesini yapmak, düzgün bir lojistik ağı ile el değmeden gıda güvenliğine uygun bir biçimde sevk etmek ve depolamak yerine, enflasyonun yükselmesinin temel nedeni olarak tanımlamak için tüketiyoruz. Yine, tüketiciler olarak gıdaya erişimin sürdürülebilir ve herkes için eşit olmasını talep ediyorsak bugünkü neslin ihtiyaçlarını, gelecek nesillerin ihtiyaçlarından taviz vermeden karşılamalı ve tüketmeliyiz” şeklinde konuştu.

Milli Gazete