Tatar hakları kâğıtta kaldı
Son Güncelleme: 23 NİSAN 2014 - TSİ 10:18
Putin’in ‘Kırım Tatarlarına, haklarının iade edileceğini’ açıklamasından sonra Tatarların yeni baskılara maruz kaldığı öne sürüldü. Eski Kırım Tatar Meclisi Başkanı Kırımoğlu’na “Rusya’ya 5 yıl geri dönemezsin” diye belge verildi, devlet televizyonunda ise Tatarlar sansürleniyor
Tatarların 2 milyonluk nüfusun yüzde 12’sini oluşturduğu Kırım, geçen mart ayında yapılan referandumla Ukrayna, ABD ve AB’nin tüm tepkilerine rağmen, tek taraflı olarak Rusya’ya bağlanmıştı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, önceki gün, 1944 yılında Sovyetler Birliği döneminde Stalin rejimi tarafından Sibirya’ya sürülen Tatar halkının yasal haklarının iade edilmesi için gerekli kararnameyi imzaladığını açıklamıştı. Putin, “İmzaladığım kararname sayesinde Kırım’da yaşayan azınlıklara sürgün sırasında kaybettikleri hakları geri elde etmeleri yolu açılmış oluyor” dedi. Kırım Tatar Meiclisi Başkanı Rıfat Çubarov ise Putin’in imzaladığı kararnameyi yeterli bulmadıklarını açıklayarak, “Kararname hazırlanırken, Kırım Tatar halkından tek bir temsilcinin bile görüşü alınmadı. Putin, mesela zamanında yasadışı yoldan lağvedilen Kırım Tatar Cumhuriyeti yapısına neden geri dönülmediğine hiç değinmemiş. Tatar halkı kendi geleceğini kendisi belirlemek istiyor. Kırım Tatar halkı kendi topraklarında nasıl yaşayacaklarına başkalarının lütfu biçiminde kabul etmek istemiyor” dedi.
Putin’in bu açıklamasından bir gün sonra dün ayrıca Kırım Tatar Meclisi, eski başkanları Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’na,19 Nisan 2019’a kadar Rusya Federasyonu’na (referandumla Rusya’ya bağlandığı için Kırım’a) girişinin yasaklandığını açıkladılar. Kırım Tatar Meclisi Basın Sözcüsü Leyla Müslimova, açıklamasında “Rusya’nın iade ettiğini söylediği haklar hepsi kâğıtta kalıyor. Kırım Tatar halkına baskı her geçen gün artıyor. Hafta sonu Abdülcemil Kırımoğlu’nun, vatanı Kırım’a girişi yasaklandı. Rus sınır muhafızları Kırım’dan Ukrayna’ya geçerken halk liderimize önümüzdeki 5 yıl boyunca Kırım’a giremez yasağı koydu. Gerekçe olarak ise Kırım’da bulunma ve sınır geçişinde güya yaptığı ihlaller gösterildi” dedi. Ancak Kırım Parlamentosu Başkan Yardımcısı Konstantin Baharev, “Kim olduğu belirsiz biri, Kırımoğlu’nun eline sınırda bir kağıt parçası tutuşturarak 5 yıl boyunca “Kırım’a giremezsin” demiş. Böyle bir karar yok. İstediği zaman geri dönebilir” dedi.
Hürriyet