Elektriğini gübreden üreten desteği alacak
Son Güncelleme: 23 KASIM 2012 - TSİ 11:10
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, hayvansal atıklardan kendi enerjisini üretmeye talip küçük çaplı işletmelere toplam 1 milyon lira hibe desteği verecek.
Çevre Yönetimi Genel Müdürü Mehmet Baş, artık dünyada ''çöp'' yerine ''atık'' olgusunun geliştiğini, atığın ise günümüzde altın değerinde olduğunu söyledi.
Artık atık yağlardan bile çok çeşitli ürünler elde edildiğini ve bunların ekonomiye değer kattığını anlatan Baş, hayvansal atıklardan biyogaz üretiminin de bu kapsamda önemli olduğunu dile getirdi.
Köylerde herkesin mutlaka birkaç hayvanının bulunduğuna işaret eden Baş, ''Onun atığını alıyorsunuz, tarlaya atıyorsunuz. Atığı bu şekilde bertaraf ediyorsunuz, ama 3 bin, 5 bin, 10 bin baş hayvan bulunan çiftlikteki atığı ne yapacaksınız? Bunların da değerlendirilmesi lazım'' diye konuştu.
Bu hayvansal atıkların biyogaz tesislerinde enerjiye dönüştürüldüğünü belirten Baş, ''Bu enerji üretildikten sonra atık, örneğin 10 birimse 2 birime düşüyor. O kalanı da alıyorsunuz, organik gübre olarak tarlaya atıyorsunuz. Böylece çok daha verimli ürün elde ediyorsunuz. Dolayısıyla bir taşla birkaç kuş vuruyorsunuz'' dedi.
Biyogaz tesisleri özendirilecek
Türkiye'de şu anda Balıkesir Gönen ve Kırşehir Çiçekdağı'nda olmak üzere iki pilot alanda büyük çaplı biyogaz tesisi kurulduğuna işaret eden Baş, ''Bu tesisler, şu anda elektriklerinin yüzde 25'ini üretiyor. Sistem tam kurulduğunda tamamını oradan elde edecek, çevrelerine elektrik verebilme noktasına gelecek. Tesisler, 2013'ün sonunda tam kapasite faaliyete geçecek'' diye konuştu.
Dünya