20 Cemaziyelevvel 1446 | 22 Kasım 2024 Cuma

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Türkiye

Ana Sayfa Haber Türkiye

Kızılırmak da kurudu

Son Güncelleme: 20 OCAK 2014 - TSİ 15:30

Kış mevsimine rağmen yağışların istenilen düzeyde olmaması pekçok baraj ve gölde su seviyesini son yılların en düşük seviyesine getirdi. Bin 355 kilometrelik Türkiye'nin en uzun nehri Kızılırmak da kuraklıktan nasibini aldı.

Nehrin Sivas bölümündeki Dikmencik ve Söğütlühan mevkilerinde debide yaklaşık 7 kat düşüş yaşandı. Sivas girişindeki Dikmencik mevkisinde Ocak 2013'te yapılan anlık ölçümlerde ırmağın debisi saniyede 30.1 metreküp olarak ölçülmüştü. Aynı mevkide önceki gün yapılan anlık ölçümde ise debi, 4.289 metreküp olarak tespit edildi.

Türkiye'nin tuz ihtiyacının yüzde 60'ını karşılayan ve yüzölçümü bakımından ülkenin ikinci büyük ve en sığ gölü olan Tuz Gölü yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Son 10 yılın en kurak dönemini yaşayan Tuz Gölü, yağışların olmaması, tarımsal alanda açılan binlerce yeraltı su kuyusu ve yeni açılan tuz işletmeleri nedeniyle alarm veriyor. Konya, Aksaray ve Ankara arasında yer alan ve su rezervi ciddi oranda düşen Tuz Gölü'nde kurumuş ve çatlamış topraklar dikkat çekiyor. Tuz Gölü Su Çevre Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Semih Ekercin de yaz mevsimindeki yağışların buharlaşarak kaybolduğunu ve bu nedenle Tuz Gölü'ne hiçbir faydası olmadığına dikkati çekerek, "Yaklaşık son 10 yılın en kurak ocak ayını yaşıyoruz. Nitekim asıl buharlaşmanın, bölgede 45-50 dereceye varan yaz kuraklığının da etkisi ile göl çok daha kötüye gidecek" dedi. 

Sabah