19 Cemaziyelevvel 1446 | 21 Kasım 2024 Perşembe

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Türkiye

Ana Sayfa Haber Türkiye

Geleneksel ve tamamlayıcı tıbba yasal çerçeve

Son Güncelleme: 28 EKİM 2014 - TSİ 11:17

Sağlık Bakanlığı, “geleneksel ve tamamlayıcı” tıp uygulamalarının hekimler ve diş hekimleriyle sınırlı olmak üzere uygulanmasına ve bunlara ilişkin klinik açılmasına izin veren yönetmeliği yayınladı.

Yönetmelikle, geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamalarının yasal olarak yapılmasına imkan sağladı. Yönetmeliğe göre, sadece hekim ve diş hekimleri bu alanda lisans almak şartıyla bu uygulamaları yapabilecek.

14 müdahale yöntemi sayıldı

Yönetmelikte 14 müdahale yöntemi, bunları kimin ve hangi şikayetlerin- hastalığın varlığı durumunda uygulanabileceğine dair bir ek yayınlandı. Buna göre, akupunktur (vücudun çeşitli yerlerine iğneler batırılması suretiyle yapılan tedavi), apiterapi (arı ve arı ürünleriyle yapılan tedavi), fitoterapi (geleneksel bilgilere dayalı bitki ve bitkisel tıbbi ürünlerle yapılan tedavi hipnoz, sülük, homeopati (kişiye özgü normalde etki etmemesi gereken ilaçlar tasarlanarak hastaya verilmesi), kayropraktik (kas, omurga ve iskelet sistemine yönelik masaj benzeri müdahaleyle sinir sistemine etki etme), kupa çekme (hacamat), larva uygulaması (steril belirli bir tür kurtçuğun vücuda yerleştirilmesi), mezoterapi (cilt içine özel ilaç verilmesi), proloterapi (tahriş edici ya da çoğalmaya imkan veren özel ilaçların hasarlı bölgeye uygulanması), osteopati kas-iskelet sistemine, deriyi herhangi bir şekilde bozmadan müdahele edilmesi, ozon uygulaması (ozon ve oksijen gazlarının karışımının hastaya verilmesi), refl eksoloji (refl eks alanlarına elle yapılan basınçla masaj benzeri tedavi) yasal olarak yapılabilecek.

Müzikle terapi de ‘alternatif tıp’ta

Yönetmeliğe göre; geleneksel tıp, standart tedavinin yerine geçmeyecek ya da tedaviyi aksatmayacak. Hastalara, yapılacak işlemle ilgili ‘rıza formu’ imzalatılacak. sağlık Bakanlığı istediğinde, her hasta için oluşturulması zorunlu olan ‘hasta dosyası’na ulaşabilecek. Tedavinin ücretlendirmesi bakanlık tarafından belirlenecek, SGK alternatif tıp uygulamalarının maliyetini karşılamayacak. Yönetmelikte, daha önce taslakta bulunan 14 alternatif tıp uygulamasına, ‘müzik terapi’ de eklendi. Buna göre, sosyal fobilerde, kişilik bozukluklarında, MS, parkinson hastalıklarında ve felçli hastaların rehabilitasyonunda, doğum sırasında ve kanser hastalarının tedavilerinde müzik terapiden yararlanılacak.

Dünya, Milliyet