Üniversite adaylarının gözde alanları belli oldu
Son Güncelleme: 27 MART 2017 - TSİ 10:17
Yükseköğretim Kurulunca (YÖK), 28 Mart'ta Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) sonuçları açıklanmadan önce üniversite adaylarının meslek eğilimleri belirlendi.
Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) geçen yıl hizmete sunduğu ve 2,5 milyonun üzerinde adayın ziyaret ettiği üniversite tercih rehberi Yükseköğretim Program Atlası (YÖK Atlas) verilerine göre, geçen yıl lisans düzeyinde üniversite tercihi yapacaklar, binlerce üniversite programı arasında en çok ‘hukuk’, ‘tıp’ ve ‘diş hekimliği’ programlarını inceledi.
YÖK yetkililerinden alınan bilgiye göre, Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ve Lisans Yükseltme Sınavı’na (LYS) hazırlık aşamasından başlayarak, adayların üniversite ve meslek tercihlerini yaparken daha bilinçli karar verebilmesini desteklemek amacıyla geliştirilen YÖK Atlas Sistemi'nde yurtiçi ve dışındaki 1578 fakülte ve yüksekokul, 10 bin 657 lisans, 10 bin 949 ön lisans programı incelenebiliyor.
Gözde alan ‘sağlık’
Verilere göre, gerek lisans gerekse ön lisans seviyesinde, ‘sağlık’ alanındaki mesleklere büyük bir ilgi olduğu anlaşıldı. Geçen yıl lisans düzeyinde üniversite tercihi yapacaklar binlerce üniversite programı arasında sırasıyla en çok ‘hukuk’, ‘tıp’ ve ‘diş hekimliği’ alanlarını inceledi. ‘Hukuk’ 164 bin, ‘tıp’ 139 bin ve ‘diş hekimliği’ 79 bin kez adaylar tarafından incelenen ilk üç alan oldu.
Bu programları, ‘psikoloji’, ‘rehberlik ve psikolojik danışmanlık’, ‘mimarlık’, ‘bilgisayar mühendisliği’, ‘inşaat mühendisliği’, ‘elektrik-elektronik mühendisliği’ ve ‘ilahiyat’ bölümleri izledi.
Mühendislik bölümleri içinde en çok ilgi çeken lisans programı ‘bilgisayar mühendisliği’ oldu.
Sağlıkla ilgili meslekler dışında ‘hukuk’, lisans dalında adayların en çok ilgilendiği alanlar arasında ilk sırada yer aldı.
AA