20 Cemaziyelevvel 1446 | 22 Kasım 2024 Cuma

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Hayat

Ana Sayfa Haber Hayat

Teknoloji gelişiyor, yazı ölüyor!...

Son Güncelleme: 24 NİSAN 2015 - TSİ 12:08

Eskilerde radyo, buzdolabı, çamaşır makinesi mobilya mağazalarında satılırdı. Bilgisayar, cep telefonu, TV gösterici ve ofis ekipmanları gibi yeni yeni ürünler çıkınca, gıda marketleri gibi teknoloji marketleri açıldı. Nerede ise her köşe başında gıda marketi yanında bir teknoloji marketi var.

Gazete sayfalarında, gıda marketleri ile teknoloji marketleri ilanları yan yana, sayfa sayfa yayınlanıyor. Teknoloji marketlerinin ciroları, gıda marketleri cirolarından daha hızlı artıyor. Teknoloji marketleri 2014 yılında 36 milyar TL'lik satış yaptı. Toplam satışları bir yıl önceye göre yüzde 17 oranında arttı.

Teknoloji ürünleri pazarında, cep telefonları önde koşuyor. 2013 yılında Telekom ürünleri cirosu 10.6 milyar TL, 2014 yılında 13.6 milyar TL. oldu. Toplam teknoloji pazarı cirosunda cep telefonları cirosunun payı yüzde 40 dolayında. Klasik cep telefonlarına ilgi azalırken akıllı telefon satışları coşmuş durumda. Halkımız büyük ekranlı, güçlü hafızalı ileri teknolojiye sahip pahalı telefonları tercih ediyor.

Büyük ekranlı akıllı telefonlara talep artınca, tablet bilgisayarlara talep azaldı. Halbuki daha önce de tablet bilgisayar talebi nedeniyle dizüstü bilgisayar satışları gerilemeye başlamıştı..

Cep telefonlarından sonra ikinci büyük pazar “Büyük beyaz eşya pazarı. Buzdolabı, çamaşır, bulaşık makinesi pazarı. 2014 yılında 8.0 milyar TL'lik iş hacmi var.

Üçüncü sırada yıllık 5.3 milyar TL. ciro ile tüketici elektroniği pazarı geliyor. Bilgisayarlar, tabletler, fotoğraf makineleri video kameraları, TV göstericileri ve de bunlarla ilişkili teknolojik ürünler bu pazarı oluşturuyor. Teknoloji pazarının yapısı Türk halkının yaşam biçimindeki değişimi de sergiliyor.

Bilgisayar, el ile ve daktilo ile yazı yazmaya son vermişti. Ama gene de uzun yazı yazmaya, kaynaklara ulaşmaya yardımcı oluyordu. Tablet, uzun yazı yazmayı, kaynaklara kolaylıkla ulaşmayı sınırladı. Akıllı telefon ile yazıya son verdi. Kısa mesaj dönemini başlattı.

Bu teknolojik değişiminin yazmaya, okumaya vakit ayıramayacak gençler yetişmesine yol açma tehlikesi var.

Tevfik Güngör / Dünya