LGS’de son hazırlıklar ve stresi yenmek
Son Güncelleme: 22 MAYIS 2019 - TSİ 13:15
LGS’ye 10 gün kaldı. “Son hafta da ders çalışılır” diyen uzmanlar hatırlatıcı kısa notlarla nokta atışı yapılmasını öneriyor. Sınav sırasında her testten bol görselli sorulara hazır olun.
Türkiye genelindeki bin 526 okula giriş için kullanılacak Liselere Giriş Sınavı (LGS) için geri sayım başladı. 1 Haziran'da yapılacak sınava sayılı günler kala uzmanlar öğrencilere iki günde bir deneme sınavı uygulaması yapmalarını öneriyor. "Son hafta ders çalışılmaz" mantığının yanlış olduğunu da belirten eğitimciler "Konulara bir kez daha göz atmanızda fayda var. İhtiyacınız olan dersten hatırlatıcı kısa notlar hazırlayın. Böylelikle tüm konulara çalışmak yerine nokta atışı yapmış olursunuz" uyarısında bulundu.
Sınava 900 binden fazla 8'inci sınıf öğrencisinin katılması bekleniyor. Bu öğrencilerin yüzde 10'u LGS ile yerleşecek. Eleyici niteliği yüksek olacak LGS analitik düşünce gücünü ölçecek, "yeni nesil" olarak adlandırılan soru tiplerinden oluşacak.
Stresi azaltmak için...
LGS yaklaştıkça adayların heyecanı ve stresi de artıyor. Psikolojik Danışma ve Rehberlik Anabilim Dalı öğretim üyesi Dr. Galip Yüksel’e göre, stresi yok saymak yerine kabullenmek gerekiyor. Biraz stresin insanlara iyi geldiğini söyleyen Yüksel, şunları öneriyor:
"Bastırmaya çalışmayın"
“Her öğrenci kendi mizacına, bireyselliğine göre sınava yönelik farklı tepkilerde bulunuyor. Kimi biraz stres yaşarken, kimi göreli olarak bir miktar fazla kaygılanabiliyor. Araştırmalar, belirli miktar stresin insanlara iyi geldiğini gösteriyor. Sınav öncesi aday biraz stres yaşadığını ve bunun sorumluluğunu kabul ettiğini kendisine söyleyebilir. Bu ifade sonrası stres oluşturan düşünce bir süre sonra yok olup gidecektir. Stresi bastırmak tercih edilirse, bu duygu giderek yoğunlaşıyor ve bireyi daha fazla etkisi altına alıyor. Sınavla ilgili duyguların ortaya çıkmasında kişisel ve sosyal faktörler etkili oluyor. Araştırmalar, bunda birçok etmenin yanı sıra mükemmeliyetçilik, ebeveynlerin yüksek başarı beklentileri, aşırı müdahaleci tutumları gibi aile faktörlerinin de etkili olduğunu gösteriyor. Sınav bizim kültürümüzde sadece öğrencide değil, aile üzerinde de baskı yapıyor. Bunu azaltmak için ebeveynler öncelikle kendilerini tanımalı, eğitmeli, geliştirmeli ve sınava ilişkin kendi duygularını anlamalı ve kabul etmeli.
‘Sınavda hiç hata yapmamalıyım. Eksik soru bırakmamalıyım. Hepsini doğru yanıtlamalıyım. Ailemin ve yakın çevremin sevgisini kazanmam için sınavda başarılı olmalıyım’ gibi mantık dışı düşünceleri zihninizde tekrarlamayın ve durdurun. Çünkü araştırmalara göre, sınav performansı ve sınavla ilgili kuruntular arasında ilişki var.Sınav günü başta beslenme ve uyku düzeni gibi alışkanlıkları değiştirmemeye özen gösterin. Gerekli belgeleri akşamdan hazırlayın. Daha önce kullandığınız, rahat bir kıyafetle sınava gitmek yararlı olabilir.”
Sabah, Hürriyet